Fler och fler människor ansöker om att få en balkong i sin bostad i Odense. Innan du kan få en ny balkong måste du ha ett bygglov utfärdat av din kommun. Varje kommun har egna riktlinjer för när en balkong godkänns. Och det är en bra idé att sätta sig in i kommunens regler, om du vill ha en balkong. Om du sätter upp en balkong utan tillstånd, kan du bli tvungen att riva ner den igen.

Altan.dk hjälper till med ansökan och kontakt med kommunen. Vi känner till reglerna för att sätta upp balkonger i de olika kommunerna, och vi rådger om balkonglösningar som lever upp till Odense kommuns byggnadsregler. Om du bor i en bostadsförening, ska den också vara med i beslutsprocessen. Altan.dk anordnar möten med styrelsen och hjälper till med kontakten till Odense kommun, så att alla godkännanden och bygglov beviljas. Vi står också för allt det praktiska gällande utformning och montering av din balkong. Med oss ​​som sparringspartner följer allt reglerna, och säkerheten är i topp.

Balkong mot gård eller gata?

Odense kommun har regler som gör gällande att balkonger endast kan monteras ut mot gatan, om det sker med “respekt för fastigheten och omgivningen”. Huruvida din önskan om balkong i fastigheten kan monteras med respekt för fastigheten och omgivningen, blir snabbt en individuell bedömning. Vissa fastigheter är skyddade eller kallas “bevaringsvärdiga”, där det är praktiskt taget omöjligt att få tillstånd att montera en balkong. Andra kan ha en fasad var kommunen kan anse att en balkong kommer att vara missklädsamt.

Odense kommun har bestämt att du som utgångspunkt inte får tillstånd för balkonger placerade på gatufasaden. Det finns emellertid några exempel där kommunen har gett tillstånd till balkonger mot gatan, eftersom balkongen är utformad så att den passar väldigt bra in med byggnaden.

Om du bor i Odense är det mycket lättare att få tillstånd till att placera balkonger mot gården och inte stör det offentliga utrymmet mot gatan. Kommunen har dock fortfarande regler för att balkongerna inte får besvära grannarna. Balkongen får till exempel inte utformas och placeras på ett sådant sätt att det tar allt ljus från grannens lägenhet.

Balkongen ger utrymme och ljus

De allra flesta människor tycker det är en stor fördel om det finns en balkong ansluten till sin lägenhet. I allmänhet letar man efter ljus, balkong eller trädgård, och en bra placering på energiskalan när man letar efter nya bostäder. Balkongen ger extra utrymme, ljus och luft. Och bostäder med balkonger har vanligtvis ett högre försäljningsvärde. Ofta är en balkong värt mer än det pris det har kostat att rita, producera och montera den.

FBarnfamiljer tycker om att kunna låta barnen gå ut utan att behöva gå ner på gården eller på gatan. Studier visar att studerande föredrar bostäder med balkong eller terrass framför andra bostäder – även om det medför en högre hyra. Och pensionärer uppskattar att kunna njuta av friska luften samtidigt som de stannar i lägenheten.

Tänk på din balkongs placering

När du funderar på att skaffa en balkong, tänk över dess placering och storlek. En stor balkong är svårare att få godkänd av Odense kommun än en mindre. Detta gäller särskilt bredden på balkongen, då en stor balkong skuggar för grannen under digs fönster. Tänk också på sol- och vindförhållanden. Du kommer sannolikt att använda din balkong mycket mer om den har en bra solig plats, där det inte finns för mycket vind.

Överväg utöver detta balkongens interiör. Vissa vill ha en öppen balkong. Andra kan föredra en stängd balkong där de kan sola sig utan grannarnas blickar. Vissa vill ha ett trevligt trägolv. Andra tycker att det blir för halt när det har regnat. Tänk på vilken typ av balkong du föredrar. Eller prata med oss ​​på Altan.dk och hitta inspiration för vad som passar din fastighet.

Altan.dk har stor erfarenhet av att leverera balkonger till boende i Odense. Våra medarbetare känner till kommunens regler för balkongens placering, storlek och visuella uttryck. Och med Altan.dk som leverantör får du professionell rådgivning att välja en lösning som uppfyller dina balkongdrömmar och kan godkännas av Odense kommun. Tillsammans hittar vi en balkonglösning som har en bra placering, en rimlig storlek och en utformning som passar dina behov. Du är alltid välkommen att kontakta Altan.dk

Träffa våra experter

Vill du ha ett informellt snack om möjligheten till en balkong? Vi kommer gärna ut till dig och inspekterar din fastighet, men ofta kan den inledande kontakten enkelt hanteras via telefon

Niels Urban

Försäljningschef

+45 41 37 18 22
nu@altan.dk

Asbjørn Jensen

Altan konsulent (øst)

+45 22 28 30 38
aj@altan.dk

Per Lunding Sørensen

Altan konsulent (øst)

+45 60 11 17 48
pls@altan.dk

Vi använder cookies för att förbättra vår webbplats och din erfarenhet. Genom att fortsätta godkänner du vår cookie- och sekretesspolicy

Kontakta oss