Få en egen utgång till gården och livet utanför med en balkong

När du har valt att bo i bottenvåningen är det kanske för att du vill kunna komma snabbt ut från lägenheten, för att du inte vill gå i trappor eller för att du gillar att kunna gå ut med soporna enkelt. Hur som helst ger din placering i huset både fördelar och nackdelar den dag huset beslutar sig för att investera i balkonger.

Du bor längst ner i huset – kommer balkongerna skugga för dig?

Om du bor på nedre plan eller marknivå kommer dina grannars balkonger antagligen skugga för dig. Allt beror på olika ljusförhållanden och vinklar men du kan enkelt göra något åt saken – genom att få din egen balkong eller balkongterrass. Du får en helt ny utgång till livet i innergården och kan lättare följa med i vad som händer i din närmiljö, det blir plats till en grill och härliga utemöbler, blommor och kanske en stor kudde att lägga sig på och njuta kvällsluften.

Balkong på bottenvåningen med eller utan trappa?

De flesta som bygger en balkong i markplan väljer att få en trappa ner till gården. Det ger en helt annan närvaro.  Trappan fungerar också som en bro mellan det som är ditt och det som är gårdens område – en naturlig brygga. Om du vill känna dig trygg på din balkong kan du också välja att bygga den utan trappa, så att ingen kan gå upp på din balkong från gården. Det är smart att få en trappa från balkongen: du får en ny utgång från din lägenhet.

Myndigheterna har lite hårdare krav när det gäller balkonger på bottenvåningen

Ofta ställer stadsbyggnadskontoret hårdare krav när man vill bygga balkonger på nedre bottnen. Det handlar om att inte ta utrymme från gårdens områden för lek och allmänt liv, ljusförhållanden och platsförhållanden. Ett krav man ofta har är att det minst ska vara 3 meter från marken till bottenplattan – men det händer att man gör undantag! Hos Altandk.se vet vi hur vi ska hantera pappersarbetet och hjälper dig och bostadsrättsföreningen med ansökningen till kommunen så att allt du ska tänka på är hur du ska leva livet på på din nya balkong,

En balkong på nedre botten med trappa

En trappa från din balkong på bottenvåningen öppnar upp och ger dig en ny utgång från lägenheten.

Vi använder cookies för att förbättra vår webbplats och din erfarenhet. Genom att fortsätta godkänner du vår cookie- och sekretesspolicy

Kontakta oss