Våra trägolv och träräcken är tillverkade av hållbart och certifierat hårt trä. Träet är oerhört slitstarkt eftersom det har en hög oljehalt, men vi rekommenderar att det oljebehandlas omedelbart efter att balkongen byggts färdig och därefter minst två gånger om året. Detta minskar risken för sprickor mellan ådror och att träet “slår sig” – det vill säga vrider sig som en följd av uttorkning eller fukt. När du börjar tidigt med att olja in balkongen och sedan upprepar processen två gånger om året framhäver du även träets färg och glöd. Altan.dk:s garanti täcker dessutom endast om träet blivit oljebehandlat minst två gånger årligen.

 

Har du turen att ha en balkong med mycket solljus under dagen kan du behöva olja in träet mer än två gånger om året. Gör det gärna tidigt på hösten, så att träet är redo för regn och vind, samt på våren innan solen blir stark och du sätter ut balkongmöblerna.

Oljar du inte in träet bör du vara medveten om att det kommer att blekas av solens ultravioletta strålar och får då en gråaktig färg. Det kan även uppstå färgskillnader på träet när du ställer krukor och möbler på balkongen, så det kan vara en god idé att flytta runt på möblemanget då och då. Särskilt utsatt är trä i stadsmiljö. Förutom angrepp av olika typer av alger och svampar är stadens rök och smog också tufft mot träet. Föroreningar sätter sig i träet och risken för röta ökar om du inte regelbundet rengör och behandlar det.

Vi rekommenderar denna olja, som kan köpas från AltanLiv.

Oljebehandlingsguide: Steg för steg

Så slipar och oljar du in hårt trä.

Kontrollera väderprognosen innan du påbörjar oljebehandlingen. Undvik att olja balkongen en varm sommardag och i direkt solljus, eftersom oljan då torkar innan den hunnit tränga in ordentligt i träet. Det får inte heller regna, eftersom träet inte bör utsättas för vatten det första dygnet efter oljningen.

Rengöring

Börja med en grundlig rengöring av det smutsiga träet. Använd en trätvätt eller terasstvätt. Skölj sedan av trallen ordentligt med vatten och låt träet torka i minst 24 timmar. OBS! Är golv och räcken nya behöver du inte rengöra eller slipa dem, utan kan påbörja inoljning direkt.

Slipning

Slipa alltid träet innan inoljning. Det ger ett finare resultat och träet blir silkeslent vid beröring. Snabbast går det med en slipmaskin, men du kan även slipa för hand. Är träet väl underhållet behöver du bara ge det lätt slipning med fint sandpapper. Känns ytan däremot väderbiten och skrovlig, bör den slipas i två omgångar. Först med grovt sandpapper (korn 100-120) och sedan med fint sandpapper (korn 200-300). Slipa alltid i träets fiberriktning. Borsta sedan bort slipdammet från träet.

Inoljning

Välj en olja som särskilt lämpar sig för trädgårdsmöbler eller terrasser. Det bästa skyddet mot solens strålar får du genom att använda en olja med färgpigment eller UV-filter. Fråga din närmsta byggmarknad eller färghandlare vilken olja du bör använda. Applicera oljan i ett tunt lager med hjälp av en målarpensel eller luddfri trasa. Helst flera gånger för att uppnå optimalt skydd. Putsa sedan träet ordentligt så att oljan fördelas jämnt.

Avtorkning

Låt oljan dra i 20 minuter och torka bort eventuell överbliven olja med hjälp av en trasa så att oljan inte bildar en hinna som senare kan skalas av. Finns det torra fläckar bör de få en extra omgång olja. Vänta sedan 20 minuter och torka av igen.

Vi använder cookies för att förbättra vår webbplats och din erfarenhet. Genom att fortsätta godkänner du vår cookie- och sekretesspolicy

Kontakta oss