Varför är det en bra idé att etablera en balkong, Linda?

“Först och främst är objekt med balkong väldigt mycket lättare att sälja. Vi har köpare som kan lägga kanske sex eller sju miljoner på en lägenhet men om det inte finns en balkong går man gärna vidare till nästa objekt. Om balkongen finns där “fastnar” lägenheten hos kunden och finns med på hans eller hennes lista över möjliga köp. Och som mäklare där min första prioritet är att sälja till bästa möjliga pris inom tidsramen för försäljningen måste jag påpeka, att en balkong är en väldigt bra investering. Från dag ett får du pengarna tillbaka dubbelt upp. Så om du investerar 150 000 höjer det värdet på lägenheten med kanske 300 000 eller ännu mer”.

Har Coronapandemin påverkat prioriteringen av balkonger hos köparna?

“Absolut! Om ett par jobbar hemifrån finns det behov för att kunna dra sig tillbaka och jobba med lite avstånd. En balkong ger möjlighet för att den ena kan gå ut och jobba och stänga balkongdörren efter sig – och samtidigt få lite luft och sol. Balkongen används också för att komma ut och få en paus mitt på dagen, ensam eller tillsammans. Eller till ett glas vin i lugn och ro när barnen har lagt sig på kvällen”. Få inspiration till balkongdrömmen här

 

Vad är det för typ av balkonger dina köpare letar efter?

“Stora eleganta balkonger i sydvästläge eller i varje fall med kvällssol! Jag har också lagt märke till att ju bättre finish balkongen har och ju bättre den passar in med huset, desto snabbare blir det budgivning och försäljning. Jag är helt säker på att man inte ska snåla eller spara bort snygga detaljer när man investerar i sin nya balkong. När jag skall värdera en lägenhet som ligger högt eller högst upp i ett hus kan en kvalitetsbalkong prissättas till samma kvadratmeterpris som resten av lägenheten. Och köparna står i kö för den slags lägenheter.”

Får man samma effekt på priset om man väljer en fransk eller spansk balkong?

“Det är klart att en fransk eller spansk balkong är bättre än ingenting, men det har inte så stor effekt på värderingen. Balkongen kan ju oftat bara användas till att vädra eller till att ställa ut några blomkrukor på. Om det inte finns plats till ett litet bord och några stolar är ju användningsmöjligheterna ganska begränsade”.

 

Finns det annat man ska tänka på när man börjar planera balkongprojektet?

“Det tar längre tid än vad man tror. Från att man i huset har bestämt sig för projektet till balkongerna sitter på huset kan det ta upp till två år. På Lorensberg och i resten av Göteborg centrum ställer stadsbyggnadskontoret tuffare och tuffare krav och det har blivit svårare att få lov att sätta upp balkonger ut till gatan. Att sätta upp dom in mot gården brukar vara lättare men även här har det blivit lite mer omständigt. Därför är det också här en klar fördel att etablera balkonger som smälter in i husets stil och arkitektur. Hypermoderna balkonger i glänsande rostfritt stål på ett hus med paradvåningar från sekelskiftet godkänns med stor säkerhet inte”.

Hur ser marknaden ut just nu?

“Det går väldigt bra. Det är tydligt att många vill investera i sina hem och de flesta ser köpet av en lägenhet här på Lorensberg och i resten av centrala Göteborg som en investering i framtiden. Man får inga räntor hos banken och aktier är inte något som alla vill hålla på med. Men en investering i sitt hem och familjen känns tryggt, och det gäller också för de föreningar som pratar balkonger – man ser det både som en höjning av livskvaliteten för bostadsrättsägarna men också som en säker investering. Så snart man har beslutat sig och alla papper är klara värderas lägenheterna i huset nämligen mycket högre även om ingenting sitter uppe ännu”.

Till sist Linda – finns det några balkonger som inte höjer värdet på lägenheten?

“Nej. Nu har vi som tur är inte så många gator med bostäder ut till gator med tung trafik här i centrala Göteborg. Så även en balkong på första eller andra våningen ut till gatan har en avsevärd effekt på värderingen jag sätter”.

Kontakta gärna Linda  Bundsen om du vill sälja eller köpa bostad på Lorensberg.

 

Du hittar hennes kontaktinformationer här

Linda Bundsen | Mäklare Lorensberg | Erik Olsson Fastighetsförmedling

 

 

 

Vi använder cookies för att förbättra vår webbplats och din erfarenhet. Genom att fortsätta godkänner du vår cookie- och sekretesspolicy

Kontakta oss