När sommaren knackar på är balkongen en välkommen tillflyktsort från stadens varma lägenheter. En väl utnyttjad balkong kan kännas som en förlängning av hemmet och ger närhet till naturen, även om du bor i en lägenhet med skyskrapor som närmsta granne. Det kan dock vara svårt att inreda balkongens förhållandevis få kvadratmeter, vilket kan leda till att man inte utnyttjar balkongens fulla potential.

 

 Många tycker att balkongen fungerar som en förlängning av hemmet under sommarmånaderna. Men utnyttjar du inte balkongen optimalt och ser till att göra den mysig, blir den istället snabbt en plats för vissna växter och torkställ med tvätt. Och det är synd, säger Johan Nilsson , som är avdelingschef och balkongexpert på Altandk.se. Han fortsätter:

 

 Trots sina relativt få kvadratmeter har balkongen massor av potential. Det handlar framförallt om att vara realistisk i sin tankesätt och att lära sig konsten att begränsa sig. Följer man våra fem enkla tips kommer man att kunna möta sommaren på en balkong som känns som ett extra rum i lägenheten.

 

Fem steg till en härlig balkong

 

Det kan vara svårt att veta var man ska börja och sluta när man inreder balkongen. Oavsett om du äger en stor eller liten balkong, finns det några generella saker att tänka på när du inreder. Följ vår guide och möt sommaren på din drömbalkong.

 

  1. Få koll på reglerna

Det här rådet kan kännas lite tråkigt, men är ändå viktigt. Det är ju väldigt trist att ha satt upp balkonglådor på utsidan av räcket bara för att senare upptäcka att det inte är tillåtet i just din bostadsförening. Olika föreningar har olika regler för vad man får och inte får göra på balkongen. Var därför noga med att kontrollera dessa regler innan du påbörjar inredningen av din balkong så slipper du dyrt och tidskrävande dubbelarbete.

 

  1. Dröm loss – men var realistisk

Nu är det dags att ta reda på vad balkongen ska användas till och vilka behov den ska uppfylla. Men kom ihåg att vara realistisk. Är balkongen liten så hjälper det inte att du drömmer om ett matbord med plats för 20 personer. Gå in i planeringen med en praktisk inställning och dröm sedan loss! Finns det plats för ett matbord på min balkong? Om ja, hur många personer vill jag kunna samla för att äta middag där? Eller skulle jag hellre vilja släppa tanken om ett matbord och istället få plats för fler vänner för ett glas vin? Det finns många möjligheter, så det är viktigt att du tänker igenom vilka behov just din balkong ska tillgodose. Det kan ta lite tid att ta reda på vad som egentligen är viktigast för dig.

 

  1. Var kreativ och dra fördel av balkongens attribut

Tycker du inte att du får plats med det som är viktigt för dig? Då är det dags att ta på sig den kreativa hatten. Är det för trångt för att få plats med den stora golvväxt du har drömt om? Överväg andra alternativ. Kanske har du en balkongvägg att dra fördel av? Varför inte använda den till hängväxter? På så sätt får du dessutom plats med fler möbler på balkongen utan att behöva kompromissa med den gröna oas du drömmer om. Sök gärna efter inspiration på nätet – det finns mängder av kreativa lösningar som du garanterat kan använda dig av. 

 

  1. Återbruk är guld

Balkongmöbler finns i en uppsjö av olika former, färger och material. Vilka möbler som hamnar på just din balkong beror naturligtvis mycket på personlig smak. Är du osäker på vad du egentligen föredrar? Köp möblerna begagnade! Det är ofta en billigare lösning, och du slipper känna dåligt samvete om du inte träffade helt rätt på en gång. Du kan också gå på upptäcktsfärd i loppmarknader och hitta begagnade möbler som du kan ge nytt liv. Det är en mysig process som dessutom ger balkongen en unik och personlig stil.

 

  1. Tänk grönt på balkongen

Många balkongägare i stan vill ha en balkong för att komma närmare naturen. Och det kan du lätt ordna, även om inga grönområden finns på mils avstånd. Du skapar givetvis grönskan själv med hjälp av växter. Välj efter egen smak, men försäkra dig om att växterna kan överleva utomhus – och ta reda på om de lämpar sig för solmängden på just din balkong. 

 

Så sätt igång, få lite jord under naglarna och njut av processen. Om du inte har en balkong men drömmer om att få en? Läs om hur processen fungerar och hur vi arbetar här

Vi använder cookies för att förbättra vår webbplats och din erfarenhet. Genom att fortsätta godkänner du vår cookie- och sekretesspolicy

Kontakta oss