Utkiksbalkongen – mitt emellan hemma och stadens puls

När du strosar längs en gata eller sitter på ett café i en stad i sydeuropa lägger du kanske märke till hur många balkonger som pryder de flesta hus. Inte stora balkonger i familjestorlek ut till innergården som vi brukar vilja ha dom i Sverige men balkonger i en storlek som gör att det finns plats till ett litet bord och kanske två caféstolar. Utkiksbalkongen förbinder stadens puls, ljud och dofter med hemmet och gör också huset mer inbjudande att titta på – huset öppnar upp sig mot omvärlden på ett annat sätt. Och så kan man ju göra huset vackrare genom att sätta ut blomkrukor eller små träd på balkongerna.

Vi hjälper dig få den perfekta utkiksbalkongen

Specialdesignat räcke och fin utsikt - en utkiksbalkong som ger bättre livskvalitet.

En balkong ut till gatan är inte bara några extra kvadratmeter till din lägenhet. Det betyder ljus, luft och närkontakt till stadens ljud och puls.

Utkiksbalkonger blir mer och mer populära också på våra breddgrader

Det handlar om att skapa nytt liv i staden och på stadens fasader och inte minst att skapa förutsättningar för stadens invånare att kunna släppa in staden i lägenheten om och när man vill. Det handlar om att känna sig nära den stad och den miljö man har valt att leva sitt liv i. Det är därför vi har valt att kunna erbjuda den slags balkong vi kallar för en Utkiksbalkong.

Om man rent tekniskt skall förklara vad detta är för en typ av balkong kan man säga att det är en balkong som vänder ut mot en gata eller ett torg. Den är inte lika djup som en balkong mot innergården eller bakgården och så är den ofta specialframställd för att passa in i husets unika arkitektur.

En utkiksbalkong erbjuder yta nog till att ställa ut ett litet bord och några stolar men inte mycket mer. Eftersom den inte är speciellt djup tar den inte mycket ljus från grannen under – och speciellt inte om även grannen får sin egen utkiksbalkong!

Restaurang Pastis har legat på Adelgade i Köpenhamn i decennier. Så här skulle detta välkända men kanske också lite anonyma hus kunna få nytt liv.

Djupet och det estetiska betyder allt

Det speciella med den här balkongvarianten är själva utformningen. Eftersom storleken begränsas brukar myndigheterna lättare godkänna ett balkongprojekt i denna kategori . Stadsbyggnadskontoren i svenska städer brukar titta lite extra på tre faktorer när vi skickar in en ansökan: 1) kommer balkongerna vara säkra att färdas på? 2) kommer balkongerna smälta in naturligt i husets och kvarterets karaktär och atmosfär? och 3) kommer balkongerna stjäla ljus från andra invånare i byggnaden?

Utkiksbalkonger är lika säkra som alla andra balkonger vi sätter upp, vi specialdesignar dom just för att passa in och nej de tar inte speciellt mycket ljus från grannen nedanför!

Det unika med utkiksbalkonger är just att de är unika. Vi har ingen standardiserad utkiksbalkong på lager utan ritar och designar varje projekt individuellt så att den färdiga lösningen skräddarsys till varje nytt projekt och hus. Vi tar hänsyn till dekorationer och utsmyckningar på huset som bågar, fönsterdetaljer eller ornameneringar.

En annan unik detalj att komma ihåg är att en utkiksbalkong maximalt får vara 90 centimeter djup. När den inte är djupare än så klassificeras den inte som en “vanlig” balkong i många städer och blir därför lättare godkänd av myndigheterna. Men du kommer bli förvånad över vilken skillnad utkiksbalkongen ändå gör för hur mycket extra ljus du får in i lägenheten – och hur mycket närmare staden kommer när du öppnar dörren.

Före och efter: På Havnegade i Köpenhamn ligger detta fina hus precis bredvid kajkanten - men det har bara en hörnbalkong per lägenhet.

Här kan du se hur huset ändrar karaktär efter vi har lekt med tanken att sätta upp utkiksbalkonger. Vi har tagit hänsyn till byggnadens och områdets karaktär och atmosfär. Större balkonger ut till gatan hade inte blivit lika elegant.

Vi använder cookies för att förbättra vår webbplats och din erfarenhet. Genom att fortsätta godkänner du vår cookie- och sekretesspolicy

Kontakta oss