Renovera gamla balkonger eller bygga nytt?

Det finns många olika sätt att bygga balkonger på. Men grundläggande är att balkongen ska passa till det hus och de lägenheter som det handlar om. Hos altandk.se hittar du ett stort urval av olika balkongtyper – vare sig det handlar om att uppgradera eller renovera en existerande balkong eller om det ska sättas upp balkonger på fastigheten för första gången.

Vi hjälper dig eller bostadsrättsföreningen genom hela processen från A till Ö. Oavsett om det handlar om att modernisera gamla balkonger eller sätta upp helt nya ser vi till at det tas hänsyn till husets och lägenheternas stil och vilken lösning som blir bäst.

Här kan du läsa om de olika balkonglösningar vi erbjuder hos altandk.se.

Fasadbalkonger

En klassisk fasadbalkong är den vanligaste typen av balkong som sitter på många lägenheter i våra städer. Som namnet antyder monteras balkongen på fastighetens fasad och kan för det mesta sättas upp på alla våningsplan från bottenvåningen till allra högst upp i huset. Om balkongen högst upp sträcker sig längs hela lägenheten kallar man det ofta för en Kungsbalkong. De flesta av den här slags balkonger sätts upp mot husets innergård eftersom det här är lugnare och tystare – och ofta mindre blåsigt.

Fasadbalkonger kan tillverkas och sättas upp i olika storlekar men ska alltid anpassas till husets ålder och stil. Det finns regler för hur stor en fasadbalkong får vara och hur den får se ut. Det är statsbyggnadskontoret i din stad som beslutar om detta, och man ställer ofta ganska hårda krav på att husets estetik inte störs av de nya balkongerna.

Läs mer om fasadbalkoner här

Fasadbalkonger

Balkonger på Kopparhuset i danska Ringsted

Fransk balkong

En fransk balkong är en populär lösning till fastigheter där det inte finns plats till en större balkong på fasaden. En fransk balkong är i princip en balkongdörr med ett räcke framför. Man kan säga att det är en minibalkong utan ett balkonggolv att gå ut på och denna lösning är enkel att etablera och ofta utan lång behandlingstid hos myndigheterna. Nästan alla fastigheter kan få denna lite enklare lösning som trots sin mindre storlek ger en massa fördelar: bättre ljusinsläpp, effektivare utluftning i exempelvis ett kök och en helt annan närhet till livet i gården eller gatan.

Läs mer om franska balkonger här

 

Takbalkonger

Många tycker att den här slags balkongen är kungen av balkonger och det är lätt att förstå varför. En takbalkong ger dig obehindrad utsikt och förstås extra mycket sol eftersom det inte finns någonting över dig som kan skugga. En takbalkong kan sett med ingenjörens ögon byggas på olika sätt: antingen bygger man in den i takkonstruktionen och skapar ett “hål” in i taket för att inte bryta husets lodrätta linje (kallas ibland för “indragen balkong”) eller så låter man den hänga ut över takkanten.

Läs mer om takbalkonger här

Utkiksbalkong

En utkiksbalkong är egentligen bara en lite mindre variant av den klassiska fasadbalkongen. Den rekommenderas när husets läge inte tillåter större balkonger ut till en gata men ger i alla fall så mycket plats att det finns plats till et bord och några stolar, så att du kan njuta luften, solen och stadens puls nedanför dina fötter. Denna balkongtyp ska inte förväxlas med den franska balkongtypen.

Läs mer om utkiksbalkonger här

 

Spansk balkong

En spansk balkong är en lite större fransk balkong. Motsatt sin franska syster har den nämligen en liten plattform som du kan gå ut på. Platsen är begränsad men ger dock möjlighet för att gå ut och det finns även spanska balkonger som har plats till en stol eller en pall och kanske till och med ett litet bord. Eller så fyller du din spanska balkong med balkonglådor och krukor med blommor eller kryddväxter. En stor fördel kommer alltid att vara att du ersätter ett vanligt fönster med en balkongdörr som släpper in mycket mer ljus i din lägenhet.

Läs mer om spanska balkonger här

Kan man få en balkong även på bottenvåningen?

Bottenplan, entréplan, markplan, gatuplan, nedre botten – den nedersta våningen i ett hus kan ha många namn. Att få en klassisk balkong på nedersta våning kan vara en utmaning, det finns ofta regler hos stadsbyggnadskontoret som kan sätta käppar i hjulet för en traditionell balkong. Ofta kan det dock finnas andra lösningar att kunna få en bra lösning även på första plan.

Läs mer om balkonger på bottenvåningen här

Hiss och balkonger på Grundtvigsvej i danska Frederiksberg (en egen kommun i Köpenhamn)

Vi skräddarsyr din balkong – hur ser din balkongdröm ut?

Hos altandk.se kan vi alltid hitta den balkong som passar dig och din fastighet bäst. Du kanske har förälskat dig i tanken om at stor fasadbalkong, en lite mindre utkiksbalkong eller något helt annat. Nästan allt kan lösas. Kontakta oss så får vi drömmen att bli sann.

Vi använder cookies för att förbättra vår webbplats och din erfarenhet. Genom att fortsätta godkänner du vår cookie- och sekretesspolicy

Kontakta oss