Balkongbygglov

Balkongbygglov är en nödvändig och väsentlig del av balkongprocessen. Men hur får man egentligen till ett sådant bygglov och vilka regler gäller?

Som blivande balkongägare behöver du och din bostadsförening inte själva stå för besväret med projektering och myndighetshantering. Vi tar hand om det praktiska arbetet i samband med bygglovet. Det innebär också att vi på Altan.dk ansvarar för att förbereda ritningarna och statiska beräkningar som ligger till grund för kommunens slutliga tillstånd.

Projektering och myndighetshantering sker i samspel mellan våra egna arkitekter och externa rådgivare/ingenjörer. Att vi följer alla föreskrifter är er garanti för en flexibel processbehandling och säkerställer er den bästa lösningen i förbindelse med just ert balkongprojekt.

Ett bygglov för en balkong kräver exakta mätningar

Gamla flervåningsfastigheter är lika med gamla teckningar. De är ofta förknippade med stor osäkerhet när det gäller att etablera en hiss. Här är det viktigt att alla detaljer registreras korrekt om ansökan om hissbyggnadstillstånd inte ska stöta på komplikationer och onödig väntetid..

Altan.dks samarbetspartner, LE34, gör därför alltid en detaljerad digital undersökning av fastigheten där de kommande balkongerna kommer att installeras. Därefter kartlägger vi fasadens geometri till gagn för det fortsatta ritningsarbetet och som en förutsättning för att erhålla tillstånd för balkong.

När vi projekterar ditt balkongprojekt finns det ofta flera professionella yrkesgrupper involverade så att vi är säkra på att ditt projekt ska komma igenom kommunens granskning så snabbt som möjligt. Det betyder att det finns mycket dialog kring varje projekt.

Vi ansvarar för projekteringen

Projekteringsavdelningen på Altan.dk utarbetar ritmaterial och statiska beräkningar som är de beräkningar som ska säkra att balkongkonstruktionen är korrekt och uppfyller de krav som bygglovet kräver.

Vissa kommuner – till exempel Köpenhamns stad – kräver både inlämning av ett detaljerat monterings- och byggprojekt och en huvudutmaning (ritningar). Utifrån dessa upplysningar väljer kommunen huruvida ett byggnadsstillstånd kan beviljas av kommunens arkitekter. Först då kommer kommunen att utfärda ett slutgiltigt tillstånd för att balkongmonteringen kan påbörjas.

På Altan.dk har vi en kontinuerlig dialog med din kommun. Vi avklarar det praktiska och kan alla regler för byggnadstillstånd för balkonger. Naturligtvis är vi väl medvetna om att ni vill ha balkongerna installerade så snart som möjligt. Ni kan därför med trygghet överlåta ansvaret för balkongtillstånden till oss, och veta att vi arbetar så snabbt och effektivt som möjligt i er kommun.

Dialog med kommunen om bygglov för balkongen

Även om vi oftast har ett oklanderligt samarbete med myndigheterna, kan det ibland behövas en närmare dialog med den aktuella kommunen.

Kommunen har ett naturligt och uppenbart intresse för arkitekturen och estetiken på äldre byggnader inte påverkas negativt. Det gäller till exempel tillbyggnader och installation av nya balkonger, som är en del av det offentliga utrymmet.

På Altan.dk är vårt självklara mål att tillsammans med dig som kund, arbeta tillsammans mot bästa möjliga balkonglösning för fastigheten. På så sätt möter vi alla intressenters önskemål – både när det gäller balkongens utseende och storlek, samt placering och krav i förhållande till byggnadstillstånd för balkonger..

Se när vi räknar och ritar på ditt livs balkong..

Vill du veta mer om balkongmarknaden?

Läs mer om de 4 andra stegen i processen mot nya balkonger

Träffa våra experter

Vill du veta mer om projektering eller har du en specifik fråga till våra experter? Kontakta oss här

Johan Nilsson
Johan Nilsson

Avdelingschef Sverige

070-88 10 112
jn@altandk.se

Emil Ahlgren

Försäljning

070 56 05 480
ea@altandk.se

Vi använder cookies för att förbättra vår webbplats och din erfarenhet. Genom att fortsätta godkänner du vår cookie- och sekretesspolicy

Kontakta oss