Altan.dk flyttar till Sverige

Altan.dk exporterar balkongkonceptet till Sverige, där bostadsägare älskar dansk design. De 10 första balkongerna i Malmö kommer snart att vara redo för inflyttning – och fler projekt väntar därute. Läs mer om Altan.dks arbete i Sverige här!

Danmarks största balkongleverantör genomgår en snabb utvecklingsperiod. Efterfrågan på balkonger har exploderat, särskilt i Köpenhamn, men även i övriga Danmark ser husägare och bostadsföreningar möjligheterna i balkongbygge. Nu siktar den danska verksamheten Altan.dk också på den sydsvenska marknaden.

– Vi vill etablera oss på den svenska marknaden och bli på sikt en central aktör. Malmö och Helsingborg ligger mycket nära vår danska hemmamarknad, där stadsborna älskar balkonger. Potentialen är lika stor i Sverige, säger Niels Urban, försäljningschef på Altan.dk.

Att flytta utomlands är en stor utmaning, men det Sorö-baserade företaget har ingen tvekan om att visionen kan bli verklighet. Ambitionen är att runda 30 miljoner kronor i svenska intäkter år 2020. Det innebär en utökning av antalet anställda, eftersom att Sverigesatsningen kommer att kräva ytterligare 25 balkonginstallatörer.

– Vi har pratat om en eventuell svensk framryckning i några år och vi har redan påbörat vår första byggnation. Vi kommer snart att lägga fram erbjudanden till tra andra svenska entreprenader, och våra installatörer får många förfrågningar dagligen från personer som är intresserade av att bygga balkonger till sina lägenheter. Det ter sig väl, säger Sören Faebo Larsen och förklarar:

– Det är mitt intryck att svensk balkonbyggnation ofta löses av många olika underleverantörer. Vi erbjuder ett helt annat koncept där kunden inte behöver agera som en professionell byggherre gentemot flera leverantörer.

Dansk design

Danska företag kan ha en outnyttjad potential i södra Sverige, där både avstånd och kulturella skillnader är små. Altan.dk vill kapitalisera på de faktorerna. Samtidigt har bolaget vikten av den danska designen i ryggen, och det uppdagade sig i värderingsprocessen när Altan.dk säkrade sin första svenska order på 10 balkonger i Malmö.

– I södra Sverige är vi mer förtjusta i dansk design än svensk. Altan.dk har visat att de kan uppfylla våra önskemål för hög detaljrikedom på balkongerna. Vi trodde att många av våra önskemål var speciella, men det visade sig att mycket av det är standard i Köpenhamn, säger Robin Johansson, talesman och bosatt i Kristianstadsgatan på Malmö, som innan jul kan dricka kaffe på sin helt nya balkong.

Tom René Nielsen och Andreas Lund Hansen från Altan.dk monterar företagets första balkonger efter ”flytten hemifrån”.

Robin Johansson bekräftar att det i Sverige ofta är mindre verksamheter som bygger balkonger. Bostadsföreningen på Kristianstadsgatan var lite skeptisk när de först märkte att det bästa erbjudandet var från en utländsk entreprenör. Idag är de nöjda med de danska balkongbyggarna och trygga med den erfarenhet som kommer på köpet.

– Altan.dk genomför byggandet av balkonger snabbare än de svenska konkurrenterna. Vi är glada att vi har hittat en stor totalentreprenör till att lösa uppgiften, och jag är säker på att många av våra grannar snart kommer att ha egen balkong. Efterfrågan finns, men svenska bostadsföreningar tror att byggnationen är komplicerad och dyr. Den är ingetdera, förklarar Robin Johansson.

Svenskt nätverk

Det är dyrt när danska företag beger sig ut på frammarsch i omkringliggande länder. Även södra Sverige är en utmaning, eftersom lagstiftning, kontrollbestämmelser och marknadsstruktur exempelvis inte nödvändigtvis matchar de inhemska.

– Vi börjar från början och tar reda på hur marknaden ser ut. Projektet i Malmö måste genomföras till perfektion, så vi kan använda det som en framtida referens. Vi går in på den svenska marknaden med hela orkestern, och det är inte billigt. Vi hoppas att vi kan börja tjäna några svenska kronor inom loppet av fem år, säger Niels Urban, försäljningschef på Altan.dk.

Så här fungerar processen med att få en ny balkong till din lägenhet eller bostadsrättsförening

Sedan byggarbetsplatsen öppnades i Malmö har Altan.dk fått många förfrågningar från balkongintresserade svenskar.

Det första svenska projektet vanns i en budrunda, som den danska balkongmonteraren kom med i tack vare sina svenska leverantörer. I framtiden vill Niels Urban inte att anbudsprocesserna ska vinna hem projekten.

– Vi vill ha en direkt dialog med bostadsföreningarna. Det är mest effektivt. Vi har ett koncept där vi hanterar hela processen från idé till färdig balkong. Vi måste sälja oss på det. Vi tror att det finns några områden som design, finish och detaljerikedom där vi kan slå våra svenska konkurrenter. Det ska vi utnyttja, säger Niels Urban.

INSPIRATION

För nya vyer, högt i tak, utomhusliv, små pauser, blåa timmar och gröna fingrar

Träffa våra experter

Vill du ha ett informellt snack om möjligheten till en balkong? Vi kommer gärna ut till dig och inspekterar din fastighet, men ofta kan den inledande kontakten enkelt hanteras via telefon

Niels Urban

Försäljningschef

Asbjørn Jensen

Altan konsulent (øst)

Morten Rasmussen

Altan konsulent (vest)

Relaterede artikler

Kontakta oss om att starta en bra balkong- eller hissprocess i din förening

För att kunna ge dig den bästa servicen är det viktigt att du skriver din adress och stad. Ange även ditt telefonnummer.
Om du anger din adress kan vi hjälpa dig snabbare.