Balkongregler – Avstånd till grannen

Många uppskattar att kunna sitta ute på en balkong med sol och frisk luft, och vi ser fler och fler fastigheter med nya balkonger. Balkongbyggnationen kan emellertid ge upphov till närgångna grannar om balkongen är monterad nära grannarna.

Avstånd till grannen

Under de senaste åren har vår arkitektur blivit ljusare och luftigare, med större fönsterpartier och fler balkonger där vi kan sitta ute. Vi njuter av öppenheten och att få in massor med ljus. Samtidigt värnar vi också vår integritet och att det inte är allt för många som kan kikka in genom våra fönster eller i våra trädgårdar. Det kan vara trevligt att följa med de andra litegrann, men vi vill gärna skärma av för nyfikna ögon hemma hos oss själva.

Regler för balkongens avstånd till grannar

I byggreglerna finns det krav på utformning av byggnader, så att insynen från grannarna minskar. Det finns till exempel regler för hur nära det får byggas i villaområden. Dessutom finns det regler för balkongens avstånd till grannarna, så balkongen inte leder till “väsentliga insynsbesvär” för grannarna.

Hur man definierar “väsentliga insynsbesvär” från balkongen är upp till kommunerna att bestämma. Beroende på var i landet du bor kan det därför finnas olika regler för balkongens avstånd till grannarna.

Som utgångspunkt måste alla kommuner ansöka om bygglov för de allra flesta nya byggnader och renoveringar, inklusive en ny balkong. Många kommuner har bland annat bestämmelser om att uppehållsarealer som sticker ut mer än 30 cm över bostaden måste vara placerade minst 2,5 meter från egendomsgräns. För sommarbostäder måste avståndet från balkong och terrass till grannarna vara minst 5 meter.

Både byggnadslagstiftningen och de lokala bestämmelserna i kommunen måste uppfyllas när nya balkonger byggs på flervåningsfastigheten eller på villan. Därför kan det vara väldigt trevligt att få hjälp av professionella för att utvärdera möjligheterna att få en balkong där du vill ha den. I vissa fall är det möjligt att få dispens av kommunen, men du får inte börja bygga en ny balkong innan godkännandena är på plats.

Vill du prata balkong med oss? Kontakt oss här!

Ska du ha en balkong? Håll avståndet till grannarna

Drömmer du om att skaffa balkong? Avståndet till grannarna är en viktig faktor att tänka på i dina planer för en ny balkong till din lägenhet eller villa. Är ni en bostadsförening som pratar om att skaffa balkonger? Överväg isåfall att förväntningsavstämma användandet av era balkonger så att det inte uppstår grannosämja. Ni kan till exempel skriva in i er husförordning huruvida det är tillåtet att grilla eller om det blir besvärande för grannarna.

De flesta kommuner har mer blida regler för balkongens avstånd till grannar i flervåningshus än i villahuskvarter. Detta beror på en förväntan om att boende i ett flervåningshus ska ha större tolerans för insynsbesvär och liknande när de bor nära inpå varandra, då det är svårt att helt undgå grannarnas möjlighet att se in.

På Altan.dk hjälper vi till att utforma ansökan om balkomer  för er fastighet. Vi går in i dialog med kommunen och bekantar oss med de specifika kraven för balkongens avstånd till grannarna, som gäller där du bor. På så sätt är du säker på att din nya balkong uppfyller alla allmänna och lokala krav och att byggnationen kan godkännas, oavsett om du bor i till exempel, Odense ,Århus eller Köpenhamn.

När grannen ska skaffa balkong

Är du i tvivel om din grannes nya byggnation uppfyller reglerna för balkongens avstånd till er grannar? Genom att kontakta kommunen kan du få svar på huruvida installationen av balkongen tar plats med rätt avstånd till grannarna. Kommunen kan förklara sina regler för balkongens höjd till grannarnas boendeareal och balkongens avstånd till grannarnas boendeareal. Till exempel, skulle en en balkong placerad med max. 4 meter höjd och 5 meter från grannens boendeareal typiskt bli godkända i kommunen.

Om du och dina grannar bor förhållandevis nära ett bostadsområde eller i ett lägenhetskomplex kan det vara svårt att undvika insyn från fönster eller balkonger. Avståndet till grannarna måste givetvis leva upp till kraven i byggnadsförordningarna, men en del insyn kommer kommunen typiskt att betrakta som “förväntat” och inte som något som kan jämföras med “väsentliga insynsbesvär”.

Om balkongens avstånd till grannarna lever upp till kommunens regler i området, så finns det inte mycket du kan göra. Då bör du överväga att få någon växtlighet eller liknande avskärmning på din boyta som kan begränsa insynsbesvären från den närliggande grannbalkongen.

Med balkong från Altan.dk är du säker på att du får just den balkong du drömt om

DET KOMMER ALLTID ATT FINNAS EN BALKONG SOM PASSAR DIN FASTIGHET

Låt dig inspireras av andra nyblivna balkongägare

VI VILL HÖRA FRÅN DIG

Vi vill verkligen prata med dig om du vill prata med oss

Det borde vara möjligt att hitta svar på en hel del av alla frågor du kan ha om balkonger och hissar på vår hemsida, men ibland är det bara enklare att prata via telefon eller till och med ett personligt möte. Vi är därför redo att ta telefonen om du ringer eller ringer till dig om du vill.

Johan Nilsson

Avdelningschef Sverige

Emil Ahlgren

Försäljning

Relaterede artikler

Huvudkontor

Kungsgatan 1B, 35230 Växjö

Avdelningar

Växjö

Malmö

Göteborg

Håll dig uppdaterad

Vill du hålla dig uppdaterad om våra nyheter om balkonger, hissar och livet i staden

Följ oss:

Kontakta oss om att starta en bra balkong- eller hissprocess i din förening

För att kunna ge dig den bästa servicen är det viktigt att du skriver din adress och stad. Ange även ditt telefonnummer.
Om du anger din adress kan vi hjälpa dig snabbare.