Balkongen är bostadens stora dragplåster

Bostadssiten Boliga har 2018 tagit fram de 10 ord som är mest eftersökta i årets bostadsjakt hittills. Drömmer du om kvällssolen på en mysig balkong en varm sommarkväll? Då är du verkligen inte den enda!

I Boligas lista med populära sökord kniper “balkong” en klar första plats. Med nästan tre gånger så många sökningar som andra platsen “havsutsikt” är balkong det mest eftersökta ordet när danskarna letar efter bostäder. Helt precist har bostadssökande letat efter bostäder med balkong över 143 000 gånger under de första månaderna 2018. Det är mer än 10 gånger så många som har sökt hem med “trädgård” eller “takterrass”.

Balkonger ger markanta värdeökningar

Statistiken för danskarnas sökord gav en tydlig indikation om att en balkong är en klar fördel när man en dag måste sälja sin lägenhet. En undersökning av den danska bostadsmarknaden visar att lägenheter med balkonger säljs i genomsnitt för 1 162 kr per kvadratmeter än liknande bostäder utan tillgång till balkong. Det ger alltså några rätt markanta värdeökningar om hemmet har en balkong. Och det är något som både danskarna och investorerna har fått upp ögonen för.

Fler och fler bostadsägare investerar i att skaffa en balkong. Och när nya byggnader byggs, har balkonger prioritet i paritet med ett vackert kök och en funktionell rumsindelning. Detta kan ses bland annat i de nya byggnaderna vid hamnen i både Köpenhamn, Ålborg, Århus och Odense.

Kommunerna försöker på samma sätt följa med i intresset av att balkonger. Köpenhamns kommun har till exempel ändrat reglerna för balkongernas konstruktion, så att det idag är lättare att få tillstånd till balkonger på bottenvåningen och de små lägenheterna i staden.

Har din bostadsförening tidigare blivit nekad att få balkonger monterade? Kanske är det värt att undersöka om nya, mer lättanpassade regler har trädit i kraft i kommunen, vilket gör det enklare att få bygglovet på plats. Det hjälper vi gärna till med på Altan.dk.

Så här fungerar hela balkongprocessen från första möte till balkongen levereras

Önskan om balkong är störst i de stora städerna

I Köpenhamn, Ålborg, Odense och Århus är önskan att flytta in i en lägenhet med balkong särskilt tydlig i sökstatistiken. Men danskarna i de större städerna som Hilleröd, Ringsted, Albertslund, Tårnby och Köge har också “balkong” som det mest sökta fritextordet i bostadsjakten.

När vi bor i stan har vi ofta lite längre till grönområden och rymliga platser. Och då är det en liten vardagslyx att ha egen balkong där du kan sitta ute med en kopp morgonkaffe eller ett glas vitt vin efter en arbetsdag.

Här är balkongen en bra investering

En balkong kostar vanligtvis från 100 000 till 120 000 kronor och uppåt. Speciellt för större lägenheter i städerna kan det vara värt att investera i balkong. Med ett genomsnittligt ökat kvadratmeterpris på 1 162 kr kommer en lägenhet på 90 kvadratmeter normalt att öka med 104 500 kr i värde. Det rör sig således någorlunda om samma pris som utgifterna för balkongen.

Om det finns planer på att bli boende några år innan vidareförsäljningen, kan man alltså hinna njuta av balkongens många fördelar och sedan sälja lägenheten med vinst, vilket i stor utsträckning täcker alla kostnader för produktionen och monteringen av balkongen.

Samtidigt visar siffror från fastighetsmäklaren Home att lägenheter med balkonger säljs i genomsnitt 11 dagar snabbare än liknande bostäder utan balkong. Och det blir mindre avslag i priset när det finns en balkong i anslutning till bostaden.

Balkongen ger således en snabbare försäljning av lägenheten och till ett mycket högre pris än om det inte investeras i en balkong. Är du en av de många danskar som drömmer om en balkong? Då är det bara att komma igång med att undersöka möjligheterna till att få de extra utomhuskvadratmetrarna genom balkonger i din bostadsförening.

INSPIRATION

För nya vyer, högt i tak, utomhusliv, små pauser, blåa timmar och gröna fingrar

Träffa våra experter

Vill du ha ett oförpliktigande samtal om möjligheten till en balkong? Vi kommer gärna ut till dig och inspekterar din fastighet, men ofta kan den inledande kontakten enkelt hanteras via telefon

Pär Vilen

Projektledare

Johan Nilsson

Avdelningschef Sverige

Relaterede artikler

Kontakta oss om att starta en bra balkong- eller hissprocess i din förening

För att kunna ge dig den bästa servicen är det viktigt att du skriver din adress och stad. Ange även ditt telefonnummer.
Om du anger din adress kan vi hjälpa dig snabbare.