Balkongen är värd mycket pengar

Lägenheter med balkong säljs snabbare och till ett högre pris. Den bedömer mäklarkedjan Home, som har många års erfarenhet av att sälja lägenheter och prissätta dem på rätt sätt.

I artikeln från 2014 skriven av Finans.dk kan du läsa mer om anledningarna till att en balkong drar upp priset på lägenheten.

 Glädjen i att ha ett rum uppehålla sig i solen skiner är gratis, om du väljer att investera pengarna i att anlägga en balkong till din lägenhet.

Beräkningar från fastighetskedjan Home visar att kostnaden för en balkong nästan tjänar in sig själv, eftersom det i genomsnitt ökar värdet av lägenheten med 91 000 kr. “skriver Jannik Brinch

Balkongen ger kortare försäljningstid och högre pris

Lägenheter med balkonger är mer populära än lägenheter som inte har en balkong. Enligt mäklarna från Home säljs lägenheter med balkonger på färre dagar, till ett högre pris och med lägre avslag än liknande lägenheter i stan, som inte kan brösta sig med att ha en balkong.

När lönar sig balkongen?

Vi kan konstatera att lägenheterna med balkong säljer snabbare och till ett högre pris, och att balkongen höjer försäljningspriset med i genomsnitt 91 000 kronor. För att kunna bedöma om det är värt att få en balkong i bostadsföreningen är det relevant att veta hur mycket en ny balkong kostar i planering, produktion och montering.

I nyheten här har vi skrivit mer om hur mycket balkong kostar, och vilka förhållanden som kan påverka priset på en balkong. Till exempel beror priset på bland annat hur många intresserade boende som får balkonger samtidigt.

Vanligtvis kan man säga att en balkong på 1,5 meter x 3 meter kostar från 125 000 kronor uppåt. Det finns också exempel på hur det kan göras billigare. Det är därför nära på att kostnaden för balkongen och det ökade försäljningspriset går jämnt ut. Särskilt om du bor i en lägenhet där försäljningspriset ökar med mer än 91.000 kronor.

Läs också: mäklaren Linda från Göteborg berättar om varför en ny balkong blir dubbelt så mycket värd från dag ett!

Ju större lägenhete desto bättre investering

I Finans.dk-artikeln kan du läsa att de 91.000 kronor i mervärde beräknats utifrån ett ökat kvadratmeterpris på 1 162 kronor och en genomsnittsstorlek på 78 kvadratmeter. Om du bor i en lägenhet på 100 kvadratmeter, kan du alltså förvänta dig ett ökat försäljningspris på 116 000 kronor i genomsnitt. Ju större lägenheten du bor i, desto bättre kommer balkongen kunna betala för sig.

Överväger du att flytta ut ur lägenheten snart? Då det kan vara en idé att fråga din mäklare hur mycket lägenhetens försäljningspris kommer att stiga om du investerar i en balkong innan du flyttar vidare.

Räknar du med att förbli boende i några år, och du själv kommer att kunna njuta av fördelarna med balkongen? Då ska du göra upp med dig själv angående hur mycket fördelarna med balkongen betyder för din dagliga trivsel. En sak är om investeringen kan löna sig direkt i kronor och öron. En annan sak är hur mycket glädje du kan få ut av att sitta ute i solen och njuta av balkongen hela sommarhalvåret flera år framöver.

Läs Finans’ artikel

INSPIRATION

För nya vyer, högt i tak, utomhusliv, små pauser, blåa timmar och gröna fingrar

Träffa våra experter

Med en balkong kan du öka värdet på din lägenhet. Men hur mycket, och vad kan låta sig göras i din fastighet? Kontakta våra experter. Det kan svara på allt när det kommer till balkonger

Niels Urban

Försäljningschef

Asbjørn Jensen

Altan konsulent (øst)

Morten Rasmussen

Altan konsulent (vest)

Relaterede artikler

Kontakta oss om att starta en bra balkong- eller hissprocess i din förening

För att kunna ge dig den bästa servicen är det viktigt att du skriver din adress och stad. Ange även ditt telefonnummer.
Om du anger din adress kan vi hjälpa dig snabbare.