Balkonger står högt i kurs – hur mycket är en balkong verkligen värd?

Hur mycket är en balkong verkligen värd? Enligt VDn och fastighetsmäklaren hos Base 1 är balkonger värda mycket mer än vad som betalas för dem. Läs mer om vad han menar med det nedan!

Lägenheter med balkonger är populära som aldrig tidigare – och det finns många orsaker till detta. En förklaring är att många stadsboende vill ha sitt eget personliga utomhusutrymme. En annan förklaring är de extra kvadratmeter som tillkommer i fastigheten. Och så är det förstås värdeökningen av hemmet. Vi har frågat en fastighetsmäklare vad det egentligen är som gör att balkongerna är värda så mycket för de som letar boende.

Balkonger är värda mer än de kostar

“Balkonger har ett riktigt stort värde. Och balkonger är mycket mer värda än vad du betalar för dem. Det handlar om utbud och efterfrågan – och balkonger är i hög efterfrågan “, säger Tony Robinson, VD och fastighetsmäklare vid BASE 1

“Storlek är en viktig faktor. Ju större balkong, desto mer eftertraktade är hemmen, “tillägger han. Förutom storleken är balkongerna också populära bland bostadssökande om de är placerade i sydvästligt läge, eller om det finns en bra utsikt från balkongen – till exempel till grönska.

“Men vi upplever också att även om det inte är en stor balkong, eller en balkong som vetter mot sydväst, betyder det mycket bara att det finns en balkong. Det är “trivselsvärdet” som spelar in. För stadsboende betyder det mycket att man kan öppna dörren och få ett litet utomhusutrymme eller andningshål där tvätt eller barnvagn kan placeras “, förklarar Tony Robinson. Han säger också att bland boendesökande är ett brett spektrum av köpare som drömmer om balkonger.

Läs också vad mäklaren Linda i Göteborg säger om hur en balkong påverkar värderingen av en lägenhet här

Många drömmer om det perfekta myshörnet med lä och sol på balkongen

Utsikten är inte obetydlig för hur mycket balkongen är värd

Stigande efterfrågan på balkonger

Det har varit väldigt populärt i många år att få balkonger monterade. 2017 verkar redan toppa tidigare år i antalet balkonger som sätts upp. Under det aktuella budgetåret har vi redan sålt 1 451 balkonger – och då har högsäsongen för balkongförfrågningar inte börjat än.

En ny balkong kostar vanligen från 100 000 kronor uppåt. Det varierar hur bostadsföreningarna finansierar balkongerna. I vissa föreningar finansieras balkongerna genom en gemensam besparing i föreningen eller genom ett lån som föreningen tecknar – i andra finansieras de av de enskilda medlemmarna som tar ut individuella lån. Lån som generellt innebär en ökning av bostadsavgiften på 500 kronor när en balkong installeras. Värdet av balkongerna kommer, vid försäljning av bostadsrätten, antingen att återspeglas i föreningens andelsvärde, eller bli en individuell förbättring som tillskrivs den enskilda ägaren.

INSPIRATION

För nya vyer, högt i tak, utomhusliv, små pauser, blåa timmar och gröna fingrar

Träffa våra experter

Balkonger står högt i kurs – ingen kan tvivla på det. Vill du komma med på vågen? Kontakta våra experter

Niels Urban

Försäljningschef

Asbjørn Jensen

Altan konsulent (øst)

Per Lunding Sørensen

Altan konsulent (øst)

Relaterede artikler

Kontakta oss om att starta en bra balkong- eller hissprocess i din förening

För att kunna ge dig den bästa servicen är det viktigt att du skriver din adress och stad. Ange även ditt telefonnummer.
Om du anger din adress kan vi hjälpa dig snabbare.