Guide till en ny balkong

Är du en av de många stadsborna som just nu drömmer om det härliga balkonglivet? Läs vår guide om hur du går till väga med projektet – steg för steg. Se relaterade videos för ytterligare förklaring.

Solen skiner, blommorna slår ut och staden börjar verkligen vakna från sin vintersömn. Det betyder också att fler och fler människor installerar sig på sina balkonger och tittar ner på oss stackare utan. Om du vill vara en av dem som sitter ute nästa år så är den här guiden till hur du bär dig åt.

Vi kan lika gärna säga det direkt; om du inte redan har knutit ett avtal med ett balkongföretag som har satt dina balkonger i produktion, kommer du inte att njuta av din egen privata balkong denna säsong. Men oroa dig inte, om du startar processen nu finns det en bra chans att du kan hinna till nästa sommar. Att bestämma sig för att få balkongen är ett stort beslut och en relativt stor investering, så det är viktigt att förberedelserna görs grundligt. Nedan granskar vi de processer som en förening oftast går igenom när man bestämmer sig för en ny balkong eller om att ersätta de befintliga.

Den interna beslutsprocessen

Det kan vara en bra idé att prata med dina grannar innan du kontaktar ett balkongföretag, så det finns en ganska stor enighet om vad ni ska ha offert på i föreningen. Bostadsföreningar kan vara stora och omfatta många boende, vilket ofta betyder många åsikter. Om du tidigare har formulerat några allmänna önskemål, såsom storlek, placering och utformning, blir det mycket lättare för balkongentreprenaden att erbjuda en konkret offert. Det betyder också att så många reviderade erbjudanden inte skickas fram och tillbaka, vilket i slutändan kan förkorta processen enormt – i större föreningar kan den faktiska beslutsprocessen ofta vara den mest tidskrävande fasen.

På Ryesgade i Köpenhamn hade “balkongutskottet” gjort en hel del förberedelser, vilket underlättade processen avsevärt, som de berättar om i videon. Få massor av balkonginspiration här!

När man ska besluta sig för sitt livs balkong

När ni känner er redo för att bli ännu mer specifika om vad som är möjligt, är det dags att ringa ett balkongföretag.

När Altan.dk kontaktas med sikte på att ge en offert nya balkonger, kommer en av våra konsulter ut och träffas med dig och andra medlemmar i balkongutskottet på er adress. Här går ni igenom era önskemål tillsammans, och konsulten för anteckningar och vägleder, varefter han eller hon kommer hem till kontoret och gör en offert baserat på era önskemål. Efteråt är ni inbjuden till en genomgång på vårt Café på Gl. Kongevej i Köpenhamn, om din förening är belägen på Själland, och på M.P. Bruuns Gade i Århus, om din förening ligger på Fyn eller på Jylland. Vi kommer naturligtvis också gärna ut på adressen igen, om ni inte kan komma till oss.

För oss är det bara viktigt att vi sitter tillsammans och går igenom erbjudandet så att ni är helt säkra på vad vi erbjuder.

Vi deltar också gärna i bolagsstämmor mm, där vi kan gå igenom er offert med alla boende.

När vi beräknar din nya balkong

Det är här det börjar bli riktigt tekniskt. Det är på detta stadium som våra ingenjörer och statiker tar över och gör uträkningar balkong. Här ser vi till att din balkong monteras säkert, precis som att det är här vi börjar kontakta kommunen för att få bygglov för din nya balkong.

Beroende på kommunens arbetsbelastning och komplexiteten på era balkonger är detta en av de mer tidskrävande faserna, men det speglar bara vikten av att balkongerna sitter ordentligt och får rätt tillstånd.

Produktion av ditt livs balkong

När tillstånden från kommunen är utfärdade, kan vi äntligen beställa balkongerna från våra långvariga samarbetspartners. Allt vårt stål är tillverkat i Skælskör på Själland medan aluminium produceras i Sverige – alla våra leverantörer är før övrigt CE-godkända.

Montering av din nya balkong

Vi har nu nått den punkt där våra montörer står och snubblar för att komma igång – detsamma gör du garanterat. Vi har ca. 70 balkongmontörer som uteslutande är inblandade i montering av balkonger. Det betyder att du inte behöver ha flera olika hantverkare att gående hemma, utan att det enbart kommer att vara folk från Altan.dk (om du inte behöver flytta element. Detta kräver en auktoriserad rörmokare).

Vi försöker störa så lite som möjligt, men du kan förvänta dig att vi under en kort tid blir en liten del av ditt vardag. Lyckligtvis är våra installatörer ofta mycket omtyckta av de allra flesta av våra kunder, så det är inte så sällan att de blir bortskämda med kaffe, kaka eller godis med glada nyblivna balkongägare.

Monteringen av balkongen tar ca. 2 dagar per balkong och följer en helt fast procedur, där först befintliga fönster tas ut, då gör vi dörrhålet och sätter in dörren samt slutligen gör avslutande finishes på balkongen.

Leverans av din nya balkong

När balkongen är upphängd och redo att användas, är det dags att välkomnas ut på din nya balkong. Här har vi lagt ett litet “välkomstpaket” som innehåller en underbar champagne, en underhållsguide och en kommentarssedel där du kan notera fel eller brister (eller beröm). Bladet överlämnas till montörerna, varefter fel eller brister åtgärdas.

Det är nu dags att inreda din nya balkong, något vi också gärna vill hjälpa till med. På altan-liv.dk hittar du inspiration för din balkong, precis som du kan se vårt utbud av balkongmöbler och tillbehör.

INSPIRATION

För nya vyer, högt i tak, utomhusliv, små pauser, blåa timmar och gröna fingrar

Träffa våra experter

Vill du ha ett informellt snack om möjligheten till en balkong? Vi kommer gärna ut till dig och inspekterar din fastighet, men ofta kan den inledande kontakten enkelt hanteras via telefon

Johan Nilsson

Avdelningschef Sverige

Pär Vilen

Projektledare

Relaterede artikler

Huvudkontor

Kungsgatan 1B, 35230 Växjö

Avdelningar

Växjö

Malmö

Göteborg

Håll dig uppdaterad

Vill du hålla dig uppdaterad om våra nyheter om balkonger, hissar och livet i staden

Följ oss:

Kontakta oss om att starta en bra balkong- eller hissprocess i din förening

För att kunna ge dig den bästa servicen är det viktigt att du skriver din adress och stad. Ange även ditt telefonnummer.
Om du anger din adress kan vi hjälpa dig snabbare.