Österbrofastighet moderniseras med respekt för funkisarkitektur

På 1930-talet kännetecknades arkitekturen av funktionalismens idéer om totaldesign, och arkitekterna utformade ofta samtliga element i de eleganta byggnaderna. Idag är det därför svårt att renovera och ändra funkisbyggnader utan att förstöra arkitekturen.

På Österbro har bostadsföreningen Ringkøbinggården dock utformat balkonger med respekt för fastigheternas uttryck, och idag ser det ut som att funkisbyggnaden byggdes med balkongerna.

Bostadsföreningen Ringkøbinggården på Österbro i Köpenhamn är ritat av den danska funkisarkitekten Hans Dahlerup Berthelsen. Byggnaden byggdes 1937 och balkongerna i fastighetens balkonger var då helt i linje med funktionalismens idéer om hälsa, ljus och luft.

De invändiga och relativt små murade balkongerna blev efterhand föråldrade. I samband med ett större renoveringsprojekt valde bostadsföreningen därför att se över möjligheten att byta balkonger. Så här säger Janne Jensen, styrelseledamot i A / B Ringkøbinggården:

“Vi ville gärna bygga ut våra balkonger, men det var viktigt för oss att inte förstöra byggnadens estetik genom att bara klistra fast några slumpmässiga balkonger utanpå. Vi skulle hitta en elegant lösning som respekterade fastighetens stil och mycket stringenta uttryck.”

Specialdesignade balkonger

Om några dagar kan boende i Ringkøbinggården använda sina nya balkonger, som är specialdesignade av Altan.dk:

 Det var viktigt att hitta en samarbetspartner som hade en god förståelse för vårt behov av att hitta en lösning som matchade byggnaden. Altan.dk föreslog att man använde byggnadens fem utvändiga balkonger som en mall för de nya balkongerna, som också utformades så att ribbpartier och räcken passar till byggnaden, säger Janne Jensen och fortsätter:

 Altan.dks förslag och ritningar var mycket väl förberedda och innebar att projektet mottogs mycket positivt i vår styrelse och på vårt bolagsstämma.”

Altan København

Tät dialog med kommunen

CEJ är fastighetsadministratör för A / B Ringkøbinggården och har varit kundrådgivare vid bostadsföreningens renoveringsprojekt:

 Balkongprojektet för Ringkøbinggården var komplext. Det var tal om specialkonstruerade balkonger som skulle monteras utanför de befintliga balkongerna. För att säkerställa en bra process behövde vi därför samla all kunskap och allt ansvar på en plats, säger Jonas Kanneworff, chef för projektavdelningen på CEJ.

Enligt honom var det avgörande för projektet att Altan.dk i ett tidigt skede förhöll sig till lokalplanen och kommunens riktlinjer, och sedan ritade balkongerna i nära dialog med CEJ och kommunen:

 De studerade grundligt sakerna från början och stod för både ritningar, statiska beräkningar, produktion och montering. Det skapade ett bra sammanhang och ett riktigt bra flöde i projektet. Det var i slutändan avgörande för att projektet godkändes av Köpenhamns kommun.”

Resultatet var värt det

Även om det har varit utmanande att utveckla specialdesignade balkonger som passade fastighetens funkisstil och samtidigt få dem godkända av kommunen, har Janne Jensen inte beklagat att bostadsföreningen valt att få nya balkonger:

 Projektet har tagit tid, men det har varit värt det. Hantverkarna har verkligen gjort ett bra jobb, och resultatet har varit superfina. Nu väntar vi bara på vår och sommar så vi kan använda balkongerna.”

INSPIRATION

För nya vyer, högt i tak, utomhusliv, små pauser, blåa timmar och gröna fingrar

Träffa våra experter

Vill du ha ett informellt snack om möjligheten till en balkong? Vi kommer gärna ut till dig och inspekterar din fastighet, men ofta kan den inledande kontakten enkelt hanteras via telefon

Niels Urban

Försäljningschef

Asbjørn Jensen

Altan konsulent (øst)

Morten Rasmussen

Altan konsulent (vest)

Relaterede artikler

Kontakta oss om att starta en bra balkong- eller hissprocess i din förening

För att kunna ge dig den bästa servicen är det viktigt att du skriver din adress och stad. Ange även ditt telefonnummer.
Om du anger din adress kan vi hjälpa dig snabbare.