Rengöra balkongen

Precis som resten av ditt hem behöver även din balkong en grundlig rengöring med jämna mellanrum, minst en gång om året.

Guide: Rengöra balkongen

Behöver du tips när det kommer till att rengöra balkongen? I så fall borde du läsa vidare här. Här ger vi dig praktiska och effektiva tips för bästa möjliga balkongrengöring. Om du vill att din balkong ska hålla sig snygg och fräsch är det viktigt att rengöra den ordentligt minst en gång om året.
Se vår guide nedan

Balkongrengöring - steg för steg

Innan du börjar med att rengöra balkongen bör du rensa bort all synlig smuts, inklusive eventuella löv och spindelväv. Börja alltid uppifrån så att du inte behöver sopa golvet flera gånger, och kom ihåg att all smuts skall samlas upp och inte sopas ut över balkongkanten. Det är viktigt att du rengör balkongen så att den håller sig ren och fräsch. Därför rekommenderar vi att du låter rengöra din balkong minst en gång om året. På så sätt är det lättare att underhålla balkongen och du kan i tid upptäcka om det är något på balkongen som bör fixas eller renoveras.

Därför får du här en steg-för-steg-guide till hur du på bästa möjliga vis går till väga med din balkongrengöring. Allt du behöver är en hink med vatten med allrengöringsmedel, en trasa och en dag med torrt väder.

Ta bort alger 
Det är inte på alla balkonger som grönalger förekommer, men om de gör det på din balkong kan du göra följande för att bli av med dem. Synliga alger kan avlägsnas med hjälp av en borste och vatten. Använd en mjuk borste till trä och en hårdare borste till kakel eller tegel.

Förebygg alger 
När du har avlägsnat de synliga algerna rekommenderar vi att balkongen behandlas med medel för algbekämpning som är godkänt av miljöinstitutet. Här är det viktigt att du är noggrann och inte missar några fläckar, eftersom alger isåfall kan växa vidare på dessa områden. Läs instruktionerna på ditt valda algbekämpningsmedel, det kan nämligen förekomma variationer i användningen av olika typer av medel.

Rengöring av lodräta ytor
Här kan du med fördel använda en hink med vatten med allrengöringsmedel och en trasa. Kom ihåg att byta vatten ifall det blir väldigt smutsigt. Tvätta väggar, fönsterkarmar, staket, stolpar och om du har andra lodräta ytor på din balkong bör även dessa rengöras.

Tvätta fönstrena 
Tvätta alla fönsterrutor, även de i din balkongdörr – på såväl utsidan som insidan. Här kan du med fördel använda vatten, såpa och en gummiskrapa. Du kan även använda tidningspapper för att putsa fönstren.

Tvätta golvet 
När du ska rengöra balkongen bör du naturligtvis även tvätta golvet, och hur du bör gå till väga här beror på materialet. Om golvet är av ett slätt material, t.ex. trä eller fiberbetong kan du tvätta golvet med vatten med lite tillsatt diskmedel samt en mopp eller trasa. Om golvet istället är gjort av ett grövre och råare material kan du behöva ta i lite hårdare, till exempel med en hård borste, för att lösa upp smutsen. Om detta behövs bör du sedan torka golvet med en blöt trasa som du sköljt i rent vatten. På så sätt får du en effektiv rengöring av ditt balkonggolv.

Olja in träet på balkongen
Om du kan se att träet på din balkong behöver oljas in rekommenderar vi att du efter en lätt slipning oljar in det med en olja avsedd för hårdare trätyper. Kom ihåg att träet ska vara helt torrt när du börjar att olja, och dessutom bör du inte utsätta det oljade träet för allt för starkt solljus. Vi har gjort en utförlig guide till hur du bäst underhåller och oljar ditt balkongträ. Altandk.se rekommenderar att träet på balkongen oljas in minst två gånger om året.

Läs mer om våra olika typer av balkonger här.

Relaterede artikler

Kontakta oss om att starta en bra balkong- eller hissprocess i din förening

För att kunna ge dig den bästa servicen är det viktigt att du skriver din adress och stad. Ange även ditt telefonnummer.
Om du anger din adress kan vi hjälpa dig snabbare.