Skötsel av balkong

Vi har följande 10 goda råd när det kommer till skötsel av balkong – oavsett om din balkong är gjord av stål, betong eller aluminium.

10 nyttiga skötselråd för balkong

Om du är den lyckliga ägaren av en balkong är det viktigt att du inte slarvar med dess skötsel eller underhåll. Du kan därför dra nytta av våra 10 tips för skötsel av balkong:

  1. Rengör din balkong minst en gång om året från all slags smuts. Ta bort orenligheter, gamla löv och liknande vid behov. Använd rent vatten och en borste om det behövs.
  2. För särskilt smutsiga fall kan en mild sulfatlösning användas. Silikonfogar och plastmaterial skall torkas av med en fuktig trasa.
  3. Om din balkong har en integrerad avloppskanal bör denna rengöras en gång om året – helst på hösten. På så sätt kan de stora regn- och snömängderna på hösten och vintern dräneras bort.
  4. Förvara inte saker på balkongen som kan bidra till uppsamling av vatten över längre tid.
  5. Vid eventuellt golv eller trall på balkongen rekommenderas det att produkter som tillåter fri dränering och torkning används (t.ex. mattor med dräneringsknoppar på undersidan).
  6. Balkonglådor bör inte monteras på själva balkongräcket, utan på fästanordningen som sitter under den.
  7. Sätt krukfötter under dina krukor på balkongen så att vattnet kan rinna bort från golvet och du undviker att golvet missfärgas.
  8. Borra aldrig hål i botten av balkonglådor, eftersom blomvatten och jord kan missfärga balkongen.
  9. Fäst aldrig föremål på balkongbotten med hjälp av skruvar eller liknande.
  10. Salta aldrig på din balkong.

Läs mer om våra olika typer av balkonger här.

Typ av material

Skötsel av balkong baserat på material.

Balkongskötsel utifrån olika typer av material

Skötsel av balkong – glas och betong

Om balkongräcket innehåller glasdelar
Det glas vi använder i balkongbyggen är antingen härdat glas, laminerat glas eller härdat/laminerat säkerhetsglas. Detta material kan behandlas som vanligt fönsterglas för bästa skötsel.

Om din balkong är gjord av betong
Betong är ett material som är nästintill underhållsfritt, det skall bara rengöras regelbundet. Därför är balkongskötsel när det kommer till denna typ av balkong enkel. Detta gäller även om balkongen är tillverkad av fiberbetong eller CRC-betong.

Skötsel av balkong gjord av aluminium

Aluminium är i princip ett underhållsfritt material.

När aluminium inte är målat/ytbehandlat
Om du råkar repa räcket eller staketet kan du av estetiska skäl köpa en aluminiumspray för att behandla ytan. Följ bruksanvisningen på aluminiumsprayen när du ska påbörja skötseln av balkongen.

När aluminium är målat/ytbehandlat
Om du råkar skrapa räcket eller staketet kan du använda reparationskitet som lämnats ut till kontaktpersonen för ert byggprojekt i samband med att monteringen av balkongerna blivit färdig.

Det är dock viktigt att tänka på att en repa i aluminiumramen inte påverkar hållbarheten av den.

Skötsel av balkong tillverkad av stål

Varmförzinkat (galvaniserat) stål är ett rostskyddat material med lång livslängd.

När stålet inte är målat/ytbehandlat
Om du repar eller på något annat sätt skadar galvaniseringen kan du behandla det skadade området med en galvaniseringsspray i samband med underhållet av balkongen. Denna produkt kan du köpa på ett byggvaruhus, och det är viktigt att du läser instruktionerna noga.

När stålet är målat/ytbehandlat
Om du repar målarfärgen kan du använda dig av reparationskitet som lämnats ut till kontaktpersonen för ert byggprojekt i samband med att monteringen av balkongerna blivit färdig.

Relaterede artikler

Kontakta oss om att starta en bra balkong- eller hissprocess i din förening

För att kunna ge dig den bästa servicen är det viktigt att du skriver din adress och stad. Ange även ditt telefonnummer.
Om du anger din adress kan vi hjälpa dig snabbare.