Vad kostar en hiss från Altandk.se? Läs mer om priset på hissar här

När de som bor i en fastighet ska bestämma om en hiss är rätt val är priset för hela projektet en viktig detalj. Det finns många faktorer som spelar in när man beräknar priset på en hiss. Därför försöker vi i denna artikel att svara på frågan: Vad kostar en hiss?

Priset för en hiss

Det finns många olika faktorer som kan påverka hisspriset.Det beror till exempel på vilken hiss ni vill ha och hur byggnaden är inredd. Vissa trappuppgångar har gott om utrymme för att göra en hiss i samband med trappan medan andra byggnader kräver att man ska etablera ett externt schakt.

Som en grov tumregel, räkna med dessa siffror:

  • Priset för en hiss i huvudtrappan är ca 1,5 — 1,8 mnkr inkl. 25% moms.
  • Priset för en hiss i baktrappan är ca 1,9 – 2,5 mnkr inkl. 25% moms.
  • Priset för en hiss monterad utanpå fasaden är ca 1,2 – 1,7 mnkr inkl. 25% moms.

Priserna inkluderar lantmäteri, alla byggnadsarbeten, åtgärder vid byggarbetsplatsen, komplett leverans, installation av hiss och tillhörande arbete till följd av lokala myndigheters krav på brandskydd och eventuell etablering av nya utrymningsvägar m.m.

Speciellt brandrelaterade krav och tillgänglighet kan påverka det slutliga priset för hissen, liksom byggnadens höjd och layou. Dessutom spelar det också roll om det finns flera hissar som ska byggas samtidigt.

Hissar i befintliga fastigheter är värda investeringen

Det råder ingen tvekan om att det innebär en del kostnader att installera en hiss. I gengäld ökar en hiss i fastigheten värdet på lägenheten — och faktiskt hela fastigheten — när den ska säljas vidare. Precis som balkonger är en hiss ett stort plus för de flesta som är på jakt efter ett nytt hem samt för äldre och personer med gångsvårigheter kan det vara ett krav på att det inte bara finns trappor utan också en hiss i deras hem.

Därför är det verkligen värt att undersöka priset på en hiss och vad ni kan räkna med att tjäna på er investering. Flera fastighetsmäklare tror att en hiss kan öka värdet på en lägenhet med 3000 kr/kvm.

En hiss kommer att ge en extra strömförbrukning i lägenheten som ni naturligtvis också måste inkludera i uppskattningspriset för hissprojektet. Räkna med en total elförbrukning på cirka 1 000 till 1 500 kronor per år för driften av hissen. Även om hissen kör flera gånger om dagen blir det inte dyrt i elförbrukningen.

Möt våra experter

Tveka inte att kontakta någon av våra hisskonsulter. Istället för att spekulera kan vi snabbt bedöma var osäkerheten i din egendom kan finnas. Vi kan dessutom ge dig ett realistiskt budgetförslag eller ett helt konkret, fast erbjudande för ditt projekt — beroende på var i processen ni befinner er.

Johan Nilsson

Avdelningschef Sverige

Pär Vilen

Projektledare

Relaterede artikler

Huvudkontor

Kungsgatan 1B, 35230 Växjö

Avdelningar

Växjö

Malmö

Göteborg

Håll dig uppdaterad

Vill du hålla dig uppdaterad om våra nyheter om balkonger, hissar och livet i staden

Följ oss:

Kontakta oss om att starta en bra balkong- eller hissprocess i din förening

För att kunna ge dig den bästa servicen är det viktigt att du skriver din adress och stad. Ange även ditt telefonnummer.
Om du anger din adress kan vi hjälpa dig snabbare.