Med utsikt över stadens tak

Tine Sørensen, Österbro, 4:e våningen

Detaljer

Vem:
Tine Sørensen, lärare och styrelsemedlem i fastighetens bostadsrättsförening.

Lägenhet:
Tine bor i en 69 kvadratmeter stor taklägenhet på Österbro i Köpenhamn.

Typ:
Aluminiumsaltan model A1. Grått träräckverk med handlist och golv i lövträ.

Storlek:
1500 x 4600 mm

New York-stämning på toppen av Köpenhamn.

Tine Sørensen har en helt unik utsikt från sin balkong över stadens vackra tak. Här finns det tid till lugn och mys i den mjuka soffan – som passar perfekt till resten av inredningen i den feminint inredda lägenheten på toppen av Köpenhamn.

Till vardags är jag mycket aktiv på mitt arbete såväl som i mitt privatliv. Därför är det viktigt för mig att min lägenhet fungerar som mitt eget personliga “safe space”, där jag kan finna lugn och ro.

Med Tines lantliga bakgrund är det viktigt för henne att kunna komma ut i stadsmiljön, samtidigt som det känns privat – i motsats till upplevelsen i stadens offentliga rum.

Det är viktigt för Tine att hennes lägenhet känns trygg och tyst att komma hem till efter en hektisk dag.

Hur skulle du beskriva stilen i ditt hem?

Jag har faktiskt aldrig gjort ett medvetet val eller gått i en bestämd riktning när det kommer till stilen hemma hos mig. Det har vuxit fram på vägen, men som det ser ut nu, skulle jag förmodligen karakterisera stilen som nordisk minimalism blandad med en touch av kontrasterande färger.

Vad har varit viktigt för dig i inredningen?

Till vardags är jag mycket aktiv på mitt jobb såväl som i mitt privatliv. Därför är det viktigt för mig att min lägenhet fungerar som mitt eget personliga “safe space”, där jag kan hitta lugn och välbefinnande. Jag har inrett det enkelt, funktionellt och mysigt med mycket ljus och värme, så jag kan känna mig helt bekväm.

Jag är inte typen som lägger alla mina besparingar på inredning. Det finns naturligtvis många designmöbler som jag skulle älska att ha, men jag prioriterar det bara inte. Den ekonomiska friheten är viktigare för mig. Jag vill hellre spendera mina pengar på en underbar resa eller till att skämma bort mig själv till vardags.

Med lägenheten belägen precis under taket och därmed utgång till den överst placerade balkongen finns det alltid utsikt över en blå himmel och massor av sol (när den är framme).

"Jag bor på översta våningen i fastigheten, så det är otroligt befriande att ha balkongen så att jag lätt kan ta mig utomhus."

- Tine Sørensen

Vad inspirerar dig?

Jag blir i hög grad inspirerad av mina omgivningar – om jag är hos en vännina eller någonstans ute i världen. Men jag får också mycket inspiration från internet. På min Pinterest har jag för närvarande många “pins” med idéer till inredning för min balkong – oavsett årstid.

Vilket rum tycker du mest om?

När vädret är rätt är det definitivt min balkong som jag tycker mest om. För mig är det ett rum på samma villkor som andra rum i lägenheten. Jag älskar också mitt vardagsrum, eftersom det är det största rummet och jag tillbringar större delen av min tid där.

Vad betyder din balkong för ditt liv i stan?

Jag kommer ursprungligen från en liten stad i södra Jylland som heter Toftlund, där jag har varit van vid en stor och avskärmad trädgård. Därför har känslan av att vara ute och samtidigt ha det avskilt varit svår för mig att hitta i Köpenhamn – här delar vi ofta på uteplatser som parker och till exempel gemensamma gårdar. Naturligtvis har det sin charm, men jag måste kunna dra mig tillbaka utan att kompromissa med den friska luften eller utelivet i allmänhet.

Eftersom jag bor på den översta våningen i fastigheten, är otroligt befriande att ha balkongen så att jag lätt kan röra mig utomhus.

Hitta allt för ditt balkongliv

På altanliv.dk hittar du allt från fällbara möbler, härliga mattor och fällar, till fina tillbehör från bl.a. House Doctor

Hur och när använder du balkongen?

Som sagt så fungerar balkongen som ett extra rum för mig, som en naturlig förlängning av lägenheten. Jag älskar att spendera min tid på balkongen med en bra bok och en kopp kaffe eller i sociala sammanhang. Det är definitivt min favoritplats att koppla av på.

Förra året gick jag igenom en behandling, och det var en jättetuff period i mitt liv – men med den fantastiska sommaren blev balkongen min favoritplats att vara på. Det var där jag fick tillbaka min energi efter de hårda dagarna. Det gav mig möjlighet att känna värmen utan att behöva förhålla mig till människor runtom.

Hur har du inrett den och varför?

Under vintermånaderna är det viktigt för mig att jag kan njuta av inredningen genom fönstren i mitt kök och sovrum, som vetter mot balkongen. Det ger en riktigt härlig och skön stämning att titta ut och se på plantorna och de fina ljusslingorna – på så sätt känner jag fortfarande att balkongen är en del av lägenheten, även om det är kallt.

Jag är inte född trädgårdsmästare, men på sommaren tycker jag om att odla örter och blommor i små krukor. Det är bara den bästa känslan att kunna hämta egna tomater och örter från balkongen – min egen lilla miniträdgård.

Min favoritplats på balkongen är helt klart min soffa med alla kuddar och en mjuk filt. Jag kallar det mitt loungehörn, och jag får alltid en känsla av att vara i New York när jag sitter bland de vackra röda takplattorna och har utsikten över gården.

Vad är ditt nästa köp till hemmet?

Jag vill verkligen ha ett nytt utemöbelset i trä, så att balkongen är helt perfekt till sommaren.

Tines favoritplats på balkongen är loungesoffan. Med mjuka kuddar och varma filtar kan hon använda balkongen året runt.

När Tine tittar ut genom takfönstret får hon ofta känslan av att vara i New York. De vackra röda tegelstenarna och utsikten över gården ger storstadskänsla.

Vi hjälper dig och din förening att hitta rätt balkong

Vi har många års erfarenhet av rådgivning när det gäller att hitta rätt typ av balkong. Det uppstår ofta många frågor när en eller flera i bostadsrättsföreningen föreslår balkonger. Vi har svaret på dem alla.

Mere inspiration

Huvudkontor

Kungsgatan 1B, 35230 Växjö

Avdelningar

Växjö

Malmö

Göteborg

Håll dig uppdaterad

Vill du hålla dig uppdaterad om våra nyheter om balkonger, hissar och livet i staden

Följ oss:

Kontakta oss om att starta en bra balkong- eller hissprocess i din förening

För att kunna ge dig den bästa servicen är det viktigt att du skriver din adress och stad. Ange även ditt telefonnummer.
Om du anger din adress kan vi hjälpa dig snabbare.