I spetsen för projektet står den tidigare verksamhetschefen Peter Knudsen och den erfarna CSR-chefen Glenn Mott på AltanDK. Tillsammans har de utvecklat ett nytt CSR-koncept, som de nu bjuder in andra danska företag att delta i.

Tanken är att projektet ska vara till gagn både för danska företag och Nicaraguas framtida entreprenörer. Projektet är skapat i ett tätt samarbete med den danska organisationen Eventure som också stöttat Project Zambia, där AltanDK är involverat.

“Vi vet att det finns danska företag där ute som gärna vill hjälpa men saknar rätt tillfälle. Våra framtida samarbetspartners kan se exakt vad de betalar för och vi uppmuntrar dem att erbjuda några av sina medarbetare att följa med till Nicaragua för att hjälpa till att bygga upp skolan”, säger Peter Knudsen.

Den tidigare verksamhetschefen, som nu har överlämnat ansvaret för AltanDK till sin son, förklarar vidare att en samarbetspartner exempelvis kan vara ett metallföretag som inrättar en metallverkstad på skolan. Ett annat exempel kan vara ett företag som vill hjälpa till genom att betala för och installera solceller som försörjer skolan med energi.

Glenn Mott har arbetat med CSR i många år. Han har inte tidigare stött på ett CSR-koncept med en sån öppen inbjudan.

“CSR-projekt består ofta av flera bidragsgivare, men AltanDKs koncept är lite annorlunda eftersom ett enskilt företag håller i projektet hela vägen. AltanDK tar hand om att ansöka om alla tillstånd, sköter den övergripande kontakten med myndigheterna och garanterar projektets genomförande” förklarar Glenn Mott. Vill du veta mer om vårt arbete? Kontakta oss här

Peter Knudsen och två av de lokala medarbetarna lägger en sista hand på en av tvåkammarbrunnarna som är anslutna till toaletterna.

En kurs för eldsjälar

I början av november 2017 reste Peter Knudsen och CSR-chefen Glenn Mott till Nicaragua för att teckna köpeavtalet. AltanDK vill samla styrkorna både lokalt och i Danmark för att driva en entreprenörskola och hjälpa lokala eldsjälar att bli självständiga.

I området finns många produktiva människor som är vanligtvis är duktiga hantverkare eller bra på att producera jordbruksprodukter. Många tycker det är svårt att läsa och skriva, och förståelsen för redovisning, försäljning, internet och marknadsföring är också bristfällig. Den yngre generationen är intresserad av att lära sig det, och det vill vi hjälpa dem med, säger Glen Mott, CSR-chef på AltanDK.

Entreprenörsskolan kommer att erbjuda ett antal kurser som lär lokalbefolkningen hur de själva administrerar och producerar i självständiga mindre verksamheter. Skolan ska dessutom ha ett antal moderna produktionsanläggningar. Det fattiga landet behöver en hjälpande hand, förklarar Glenn Mott:

Nicaragua har plågats av hårda konflikter som har satt sina spår. Nu är de redo att tänka långsiktigt igen. Landet är dynamiskt och har en stark sammanhållning, och vi kan erbjuda de faciliteter som de saknar. Skolan ska drivas av volontärer både från Danmark och lokalt, och förhoppningsvis med hjälp av andra företag som kan se värdet i att bidra med produkter, anställda eller annat till skolan. Jag kan garantera att en enorm upplevelse väntar dem, säger Glenn Mott.

Se videon som förklarar mer om projektet, berättat med Peter och Glenns egna ord. I videon kan du också se det vackra landskapet där entreprenörsskolan ligger och byggnaderna som redan är färdigställda.

Vill du veta mer om vårt CSR-arbete?

Solceller, IT-utrustning eller undervisningsmaterial. Många danska företag har produkter, knowhow och vilja till att hjälpa andra.

Vi letar efter partners som vill vara med och göra skillnad för unga hoppfulla entreprenörer i Nicaragua, och som ett litet eller medelstort dansk företag har du en unik möjlighet att vara med.

Ni kan ge era medarbetare en upplevelse för livet genom att involvera dem i projektet och samtidigt bli en del av ett aktivt och engagerat CSR-nätverk med danska företag.

Vänligen kontakta oss för oförpliktigande snack, om ni är intresserade av att bidra till projektet

Peter Knudsen

CSR ambassadør

+45 41 37 18 33
jpk@altan.dk

Glenn Mott

CSR manager / projektleder

+45 42 34 18 05
gm@altan.dk

Vi använder cookies för att förbättra vår webbplats och din erfarenhet. Genom att fortsätta godkänner du vår cookie- och sekretesspolicy

Kontakta oss