Fransk balkong

En fransk balkong är i princip en balkongdörr med ett räcke utanför och är ett flexibelt och populärt val när det kommer till balkonglösning. En stor fördel är att den kan monteras där det saknas utrymme för en traditionell balkong. Den franska balkongens namn kommer från att denna typ av balkong var mycket vanlig i Frankrike, då bygglagstiftningen inte tillät vanliga balkonger i trängre stadsbebyggelse. Alltså är en fransk balkong det perfekta valet för dig som bor i ett tätbebyggt område, eller om du önskar förändra husets fasad så lite som möjligt.

En fransk balkong släpper in ljus och luft – och ger bättre inomhusklimat

En fransk balkong är ofta det optimala alternativet när det inte är möjligt eller önskvärt att sätta upp en fasadbalkong eller en takbalkong. Det kan till exempel gälla marklägenheter eller vid inåtvända hörn (mot en innergård exempelvis) där ofta endast tillstånd för franska balkonger ges. Detsamma gäller i de fall där det är mindre än åtta meter till den motsatta byggnaden.

En fransk balkong kan också vara det rätta valet för dig som redan har en traditionell balkong med utgång från vardagsrum eller kök, och som därför önskar en mindre balkong i exempelvis sovrummet. Kanske för att vädra sängkläder och både få in mer ljus och förbättra ventilationen. En fransk balkong bidrar till ett bättre inomhusklimat och en fräsch känsla i lägenheten.

Med en fransk balkong får du även en känsla av din lägenhet blir rymligare. Den lilla känslan av ökad rymlighet kan göra underverk i hemmet, oavsett om det är i vardagsrummet, sovrummet eller köket.

Vill du ha mer utrymme än vad en fransk balkong kan ge, men inte har tillräckligt med utrymme för en traditionell balkong? Då kan istället en spansk balkong vara lösningen. Den spanska balkongen har utöver dörren och räcket, som den franska balkongen har, även en ett mindre golv eller en platta som ökar ytan utåt.

Räcket på den franska balkongen

Gemensamt för franska balkonger är att dörren alltid öppnas inåt. Framför dörren finns nämligen ett räcke som är monterat utvändigt på fasaden. Det innebär att man konstruktionsmässigt bygger en utgång till en balkong, men utan något balkonggolv att kliva ut på.

Räcket på den franska balkongen är naturligtvis mindre än på en traditionell balkong, men du har samma stora frihet när det kommer till materialval. Det innebär att du kan få en fransk balkong med exakt det räcke som passar din och byggnadens stil bäst.

Inredningstips för en fransk balkong

Det är nog många som tänker att det inte riktigt går att inreda en fransk balkong på grund av dess begränsade storlek. Detta är dock inte helt sant, men det krävs ett nytänk av den klassiska balkonginredningen. Då du med en fransk balkong inte får någon extra yta att jobba med utomhus, som du får med en klassisk balkong, gäller det istället att dra nytta av platsen inomhus – och på så sätt utöka balkongen inåt i rummet. Ett mysigt sätt att göra detta på kan vara genom att lägga en matta och några kuddar på insidan av dörren. Hämta en kopp kaffe, lägg dig ner med en härlig bok och öppna balkongdörren – plötsligt har du en härlig uteplats inomhus där du kan lägga dig och slappna av eller njuta av solens strålar en härlig sommardag.

Om du är ute efter ett uterum med matplats är inte heller detta en omöjlighet när det kommer till en fransk balkong. För dig som har lite mer plats i rummet kan detta enkelt lösas med en eller två mindre stolar samt ett nedfällbart balkongbord som hängs upp i balkongräcket utanför. På så vis skapar du en härlig uteplats där du kan sitta och njuta av en härlig frukost i morgonsolen eller en god middag i solnedgången. När du inte längre vill använda uteplatsen viker du enkelt ner bordet och ställer in stolen eller stolarna på en passande plats. Lättare kan det nästan inte bli.

Dessutom kan räcket, precis som på en traditionell balkong, användas till upphängning av t.ex. blomlådor och krukor för odling av växter. Med några vackra blommor på din franska balkong gör du enkelt din uteplats inomhus till en grön oas. Om den franska balkongen monteras i anslutning till köket kan det användas till odling av kryddörter som direkt kan användas i matlagningen.

Det enda du bör tänka på vid plantering av växter på din franska balkong är att de inte bör vara för höga eller för täta. Det gör både minskar rummets ljusinsläpp samt får rummet att se mindre ut – två av de kvaliteter vi gärna vill att den franska balkongen behåller.

Priset för en fransk balkong

En fransk balkong kostar vanligtvis ungefär en tredjedel av en traditionell balkong och det är därför en god ekonomisk lösning som, likt en vanlig balkong, också suddar ut gränsen mellan inne och ute i din lägenhet. Vill du veta mer om möjligheterna och priser för en fransk balkong så kontakta oss gärna – så hjälper vi dig.

INSPIRATION

För en ny favoritplats, en skön paus och 180° utsikt, för ett nytt utomhusliv med odling och avkoppling

Vilket är bäst – en franska balkong eller en traditionell?

Är ni osäkra på om ni bör välja franska balkonger eller traditionella? Vi ger gärna råd och berättar om vilka för- och nackdelar som finns och delar med oss av våra erfarenheter. Både i förhållande till vad som passar er byggnad, och i förhållande till vad det är troligast att er kommun kommer att bevilja tillstånd för.

Johan Nilsson

Avdelningschef Sverige

Melinda Wahlqvist

Distriksansvarig Säljare Väst

Dagge Kuronovski

Distriktsansvarig Säljare Syd

TILLBEHÖR FÖR DET SKÖNA LIVET I STADEN

Tillbehör som blir pricken över i

Med en fransk balkong finns det av självklara orsaker inte så mycket utrymme på själva balkongen. Men det är ändå möjligt att fundera på hur man på bästa sätt kan integrera balkongen med lägenheten. På altanliv.dk finns alla tillbehör till din balkong och du hittar till exempel balkonglådor som passar en fransk balkong.

Vill du veta mer om balkongmarknaden?

Vi vill dela med oss av aktuella och intressanta artiklar om balkongmarknaden och om Altan när det finns något som vi tycker kan vara intressant för vår omvärld. Här ser du ett urval av dessa artiklar. Klicka och läs mer.

Kontakta oss om att starta en bra balkong- eller hissprocess i din förening

För att kunna ge dig den bästa servicen är det viktigt att du skriver din adress och stad. Ange även ditt telefonnummer.
Om du anger din adress kan vi hjälpa dig snabbare.