Ju fler ni är som ska göra balkonger, desto fler är ni om att dela kostnaden för balkongerna och det innebär att priset för den enskilda balkongen blir lägre. När ett balkongprojekt ska genomföras finns det ett antal vanligt förekommande utgifter. Dessa inkluderar till exempel ritningar, beräkningar, parkering, arbetsplattform, etablering av en byggarbetsplats, ev. lift, rådgivare/administratör och ett antal andra utgifter som ska betalas oavsett om det rör sig om en enskild eller 50 balkonger är det alltid en ekonomisk fördel för alla att få in så många medlemmar i föreningen som möjligt i projektet.
Balkonger kan byggas i flera olika material, vilket också påverkar priset. Oftast tillverkas balkonger som är monterade mot gatan i stål eller betong medan balkonger mot gården oftast tillverkas i stål eller aluminium. I detta avseende är det viktigt att komma ihåg att stål är dyrare än aluminium. Dessutom kan placeringen påverka storleken på balkongen, vilket i sin tur också påverkar priset.
Balkonger på den översta våningen kostar vanligtvis mer än på de nedre våningarna eftersom det finns andra och mer omfattande krav på upphängningen för den översta våningen. Takbalkonger kommer oftast vara dyrare än fasadbalkonger på grund av flera och mer komplicerade byggnadsarbeten i taket. Kort sagt tar det längre tid att göra en takbalkong än en fasadbalkong.
Den billigaste balkongtypen är en fransk balkong. Priset för en fransk balkong är lägre eftersom den här typen är lättare att montera, den kräver inte samma tillstånd och ytterligare material (såsom stål eller aluminium) behöver inte användas, som vid en större balkong.
Valet av balkongdörr är en viktig del av varje balkongprojekt och det bör ingå i ditt övervägande redan tidigt i processen. Det är naturligt att du som en framtida balkongkund primärt fokuserar på balkongen själv, inklusive material, utseende, plats och inte minst storleken, men dörren är nästan lika viktig att noggrant överväga.
Bredden på dörren är fast och definieras baserat på bredden på det befintliga fönstret, men utöver det måste du välja om dörren ska öppnas inåt eller utåt, om fönstren ovanför dörren ska vara toppstyrda, vilket material dörren ska göras i osv. Altan.dk kan naturligtvis ge dig råd i processen men det finns också några praktiska och inte minst visuella val som endast du kan göra.
Ledstång i trä, trägolv, lackerat räcke eller basram — när du bygger en balkong behöver du ta ställning till flera olika alternativ som ger din nya balkong den slutliga finishen och dessa alternativ kommer i slutändan att påverka priset. När du handlar hos Altan.dk har du också möjlighet att köpa balkongmöbler och andra balkongtillbehör till din balkong. Du kan göra detta via vår webbshop www.altanliv.dk där du, förutom möbler och tillbehör, kan hitta inspiration och tips till ditt balkongliv.
När vi monterar balkonger på fasader eller på taket är det absolut nödvändigt att detta sker säkert, ordentligt och i enlighet med gällande lagstiftning. Detta kommer vi aldrig att kompromissa om. Det finns flera olika upphängningsmetoder som varierar beroende på bland annat fastighetens ålder, karaktär och höjd. Ett exempel på en avgörande faktor för upphängningsmetoden är vilken våning balkongen ska sitta på. Ju högre upp du kommer i en äldre byggnad, desto mindre vikt kommer att ligga över balkongen för att hålla denna ”spänd”, precis som tegelverket blir tunnare. Detta innebär att vi måste göra en mer omfattande fastsättning på de övre våningarna, vilket kommer att öka priset på en balkong på exempelvis fjärde våningen jämfört med motsvarande på första våningen.
När vi börjar montera balkongerna måste vi ha plats för att installera vår byggarbetsplats och byggställning. Vi försöker generellt att ta så lite plats som möjligt men ett visst utrymme måste vi naturligtvis ändå ha och ibland kanske till och med besvära lite grann. Ofta placerar vi våra materialcontainers och trailer på gatan framför er egendom, men om vi ska montera balkongerna mot gården måste vi få en arbetsplattform och våra material in på gården. I de allra flesta fall kan arbetsplattformen köras genom en port till gården men i de fall där detta inte är möjligt måste plattformen lyftas in på gården ovanför taket med en speciell mobilkran. Denna del kommer också att påverka priset på balkongen eftersom det kommer att ingå i byggarbetsplatskonstruktionen och blir alltså en gemensam kostnad.
Och vad kostar en balkong då? Som du ser beror det på väldigt många olika saker och därmed finns det inte ett generellt svar på den frågan. Men ändå lovade vi i början av artikeln att komma med ett prisförslag för att bygga en standardbalkong och självklart håller vi vad vi lovar.
En standardbalkong på en och en halv gånger tre meter med pardörr kostar normalt 140 000–160 000 kr inkl. moms. Om projektet omfattar färre än åtta balkonger kommer priset på balkongen vanligtvis att vara något högre. En enda standard fasadbalkong på ett befintligt flervåningshus kostar cirka 300 000 inkl. moms. Så det finns alltså många pengar att spara om du kan få med dina grannar till balkongprojektet, för på så sätt är ni flera om att dela den gemensamma kostnaden och därmed faller även priset på den enskilda balkongen.
När vi pratar om balkongpriser på Altandk.se inkluderar priset hela processen från första besiktning och erbjudande — som för övrigt är gratis och inte bindande — till dess att den färdiga balkongen hänger på din fasad. Det betyder att vi gör allt ansökningsarbete hos kommunen, vi tillhandahåller rätt tekniska beräkningar och självklart producerar vi din balkong och monterar den med hjälp av våra egna montörer.
Utöver ovanstående ska du vara beredd på att ytterligare kostnader kan uppstå, till exempel kommunal ärendehantering, egen rådgivare/administratör, VVS-arbete i samband med att flytta befintliga radiatorer under fönster och efterföljande målningsarbete. Vi kan erbjuda att inkludera VVS och målningsarbete i kontraktet, vilket också kommer att göras av våra egna VVS:are och målare. På så sätt behöver du inte koordinera detta arbete med själva balkongmonteringen.
Vill du veta mer?
Om du är intresserad av att veta mer om vad ett balkongprojekt kommer att kosta i din bostad så är du välkommen att kontakta oss.
Vill du ha ett informellt samtal om möjligheten till en balkong? Vi kommer gärna ut till dig och inspekterar din fastighet, men ofta kan den inledande kontakten enkelt hanteras via telefon
Huvudkontor
Södra Järnvägsgatan 4A, 352 29 Växjö
Avdelningar
Växjö
Malmö
Göteborg
Kontakta oss om att starta en bra balkong- eller hissprocess i din förening